IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската инфлация не разколеба европейските инвеститори

Акциите на Bankia поевтиняха с близо 4% след стартирането на процедурата за приватизация

19:10 | 28.02.14 г.
Ниската инфлация не разколеба европейските инвеститори

Повечето водещи борси на Стария континент приключиха последната търговия за седмицата с повишения въпреки публикуваните по-рано през деня данни за инфлацията в еврозоната през февруари. Равнището за пореден път остана далеч под заложените от Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%.

Във Франция CAC 40 се покачи с 0,21% до 4 405,80 пункта. Германският индекс DAX добави 1,03% до 9 687,30 пункта, докато в Лондон FTSE 100 отстъпи леко с 0,10% до 6 803,30 пункта.

Водещият италиански бенчмарк FTSE MIB се покачи с 0,64% до 20 451 пункта. В Мадрид пък IBEX 35 изгуби 0,60% до 10 103 пункта.

Без промяна се е задържала инфлацията в еврозоната през февруари, показаха експресните проучвания на Евростат. Измерената инфлация във валутния съюз достигна 0,8% на годишна база.

Анализът на основните компоненти на индекса показа, че през изтичащия месец значително на месечна база са намалели цените на енергийните ресурси – с 2,2%. Според публикуваните данни спадът на цените в тази група се задълбочава, след като през първия месец на годината енергийните ресурси поевтиняха с 1,2%.

Ограничава се и ръстът на цените на храните, алкохолните напитки и тютюневите изделия. През февруари те са се покачили с 1,5%, докато през януари ръстът бе 1,7 на сто. В същото време обаче в сектора на услугите цените са се повишили с ускорени темпове от 1,3% спрямо 1,2% през януари.

Нивото на инфлацията в еврозоната продължава да е доста под заложената цел от ЕЦБ. Според много експерти спадът на цените е сериозен проблем за Стария континент поради опасения за изпадане в дефлация.

През днешния ден испанското правителство стартира приватизацията на най-голямата банка в страната – Bankia, в опит да възроди вътрешния банков сектор. В началото на сесията търговията с акциите на кредитора бе блокирана от местния регулатор. След подновяването обаче капитализацията се сви силно с 3,73%.

Акциите на Old Mutual поскъпнаха с 4,8% след отчитане на ръст на печалбата през 2013 г.

Британският букмейкър William Hill оповести намаляване на разходите за години напред с цел компенсиране на въздействието на нов данъчен режим за онлайн хазарта. Капитализацията на дружеството се покачи с 3,9%.

Повече новини от Стария континент вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още