IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корпоративни новини предизвикаха нов спад на водещите европейски борси

Сред губещите се наредиха швейцарската банка Credit Suisse, която беше критикувана от САЩ, защото са дали възможност за укриване на данъци

19:26 | 26.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Корпоративни новини предизвикаха нов спад на водещите европейски борси

Инвеститорите на европейските борси се съсредоточиха върху корпоративните данни и това доведе до спад на водещите борсови индекси. Слабото разминаване на ръста на британската икономика и очакванията на анализаторите също повлияха негативно на представянето на водещите борси на Стария континент.

През последното тримесечие на 2013 година брутният вътрешен продукт на Великобритания отчете ръст от 0,7% спрямо предходното тримесечие. На годишна база брутният вътрешен продукт се увеличава с 1,8%, но анализаторите очакваха ръстът да бъде в рамките на 1,9 на сто.

В резултат лондонският FTSE 100 записа лек спад – в рамките на 0,46% до ниво от 6 799,15 пункта. Стойността на Stoxx Europe 600 намалява с 0,2% до ниво от 337,7 пункта, след като във вторник подобри исторически връх.

Сред основните губещи днес се нареди португалският търговец Jeronimo Martins, който съобщи за печалби за 2013 година, които са под очакваното от анализаторите. Акциите на компанията загубиха близо 6,5% до цена от 12,17 евро за брой.

Спад на цената на акциите записаха и някои европейски банки. Швейцарската Credit Suisse беше критикувана от щатски сенатори за ролята им в укриването на данъци от страна на граждани на САЩ, което доведе и понижение на цената на акциите с 2,5% до цена от 27,50 швейцарски франка за брой.

За кратко акциите на UBS поевтиняха с 1,3%, но в края на сесията ситуацията се стабилизира и търговията приключи при цена от 18,45 франка за брой, което е увеличение с минималните 0,3% спрямо предходната сесия.

В Германия потребителското доверие записа най-високото си ниво за последните седем години, което подсказва, че германската икономика набира скорост след кризата. Инвеститорите обаче не обърнаха внимание на тези данни, отбелязва Market Watch.

DAX 30, основният индекс на Франкфуртската фондова борса, отчете спад на стойността си с 0,39% до 9 661,73 пункта. На индекса натежаха данните на химическата компания Lanxess, която съобщи за загуба през 2013 година. Акциите й поевтиняха с почти 3% до цена от 53 евро за брой.

Френският САС 40 загуби 0,4% и завърши сесията на ниво от 4 396,91 пункта под влияние на търговията на LVHM Moet Hennessy Louis Vuitton. Анализаторите на Credit Suisse намали рейтинга на акциите на компанията, което предизвика спад на цената им от 1,6%. Търговията се извършваше при цена от 135 евро на брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още