IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП е на път да премахне анонимността за собствениците на офшорни фирми

Плащанията в брой в ЕС да бъдат ограничени до 7,5 хил. евро, предвиждат нови правила за борбата с пране на пари

11:29 | 21.02.14 г. 7
ЕП е на път да премахне анонимността за собствениците на офшорни фирми

Крайните собственици на компании и тръстове да бъдат вписани в публични регистри в страните от ЕС, гласуваха с почти пълно мнозинство в комисията по икономически въпроси, правосъдие и вътрешен ред към Европейския парламент.

Депутатите разглеждат промени в законодателството, третиращо прането на пари и укриването на данъци, съобщиха от институцията. Правилата ще се отнасят и до собствеността на казината. Дали и други хазартни компании, които не представляват сериозен риск, ще бъдат включени в новите правила ще решават самите държави от общността.

На практика този вот означава и че ще бъде сложен край на тайната на собствеността и в офшорните зони.

„От години престъпността в Европа използва анонимността на офшорните компании и сметки, за да скрие своите финансови ресурси. Създаването на регистър на крайните собственици ще помогне да се премахне тайната на офшорните сметки и ще помогне в борбата с прането на пари и избягване на данъчното облагане”, категоричен беше докладчикът по темата в комисията – латвийският депутат от ЕНП Крисянис Каринс.

В директивата срещу прането на пари ще се проверяват и паричните трансфери. Преводите за една операция ще бъдат проверявани, когато надхвърлят 15 хил. евро, като ще се следи и дали преведените средства не са разделени на няколко превода, за да не бъде надхвърлен лимитът.

В брой ще може да се заплаща само за стоки, чиято цена не надхвърля 7,5 хил. евро, а казината ще трябва да следят трансакциите, които надхвърлят 2 хил. евро.

Депутатите обясняват, че са включили тръстовете към изискванията за вписване на собствеността в регистрите, защото те веднага биха се превърнали в „перфектното средство за престъпниците, които искат да избегнат данъците или искат да изперат незаконно придобитите си средства”.

Новите регистри ще бъдат публично достъпни, но хората, които търсят информацията също ще трябва да се „легитимират” чрез онлайн регистрация в системата.

Новите правила ще бъдат разгледани в пленарната зала на ЕП по време на сесията през март. Новият състав на Европарламента обаче ще трябва да се заеме с провеждането на преговорите с Европейската комисия и Съвета на министрите за приемането на новата директива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
Тези, които спекулират с акции чрез платформа за търговия (като например SaxoBank, InteractiveBrokers) ще се скъсат от попълване на декларации за собственост...Май ще се наложи да минат на договори за разлика върху акции - така няма да бъдат собственици, но ще реализират същите печалби (или загуби).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
vstoykov
преди 10 години
(продължение)Името на beneficial owner на фирмата (действителния собственик на фирмата) е написано върху документ известен под името Declaration Of Trust. В този документ nominee shareholder декларира кой е beneficial owner (действителния собственик). Обикновено този документ е известен само на правната фирма, която се занимава с бумащината и на собственика, но е възможно копие от документа да се съхранява и при нотариус (намиращ се в офшорна зона). Също така банката, където фирмата има сметка разполага с този документ. Никоя банка няма да повярва, че името на лицето написано на share certificate е действителния собственик и ще иска да види и заверен от нотариус Declaration of Trust. А дали в този документ ще е написано името на действителния собственик е отделен въпрос. Възможно е (макар и малко вероятно) там да стои името на друго доверено лице.Истинсите мафиоти никога не биха декларирали всичките си фирми. Така че този закон по никакъв начин няма да ги засегне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
При регистрацията на офшорна фирма съществува практиката в share certificate (акциите отпечатани на хартиен носител) да се вписва името на nominee shareholder ("подставено лице" не е точен превод). След това собственикът на фирмата решава дали да наруши закона на държавата, в която живее като не декларира, че е собственик на фирмата (това се декларира в данъчната декларация дори и когато лицето няма получени дивиденти от фирмата) или да спази закона като декларира, че е собственик.(Следва продължение.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
Има много собственици на фирми, които декларират, че са собственици и плащат данък върху дивидентите, които получават.След като ще се налага личните им данни да се вписват в публичен регистър те може да решат да си затворят фирмите и да отворят нови, но чрез nominee shareholders (на български най-близкото по значение понятие е "подставени лица", но това не е съвсем точен превод). Тъй като не е възможно да плащат данък върху дивидента (без да са декларирали, че са собственици - защото само собствениците имат право да получават дивидент) ще спрат да плащат и данъци.Други собственици (най-вече тези, които имат значителни доходи) биха избрали просто да се преместят да живеят извън ЕС, където личните им данни няма да се публикуват в публични регистри.Колкото повече се увеличават финансовите репресии, толкова повече ще се усъвършенстват новите дисруптивни финансови технологии (напр. криптовалутите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
Ако не живеех в ЕС щях да се смея на подобни неадекватните закони. От една страна пишат купища закони за защита на личните данни, а от друга страна правят публични регистри с личните данни на гражданите.В момента в България е задължително българските граждани да декларират притежаваните акции и дялове в чужбина (независимо дали получават дивидент или не). Тази информация се намира в базите от данни на НАП (тоест в регистър, но не публичен). Собствениците на български фирми са в публичен регистър.Подобно е и законодателството в други държави от ЕС.Тоест вече има данни за собствениците на фирмите (макар и тези данни да не са публично достъпни, достъп до тях имат службите, които би трябвало да противодействат на престъпността).(Следва продължение в следващия коментар.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Repoman
преди 10 години
Добре ще е ЕС като реже възможностите на валутата си за разплащания, това да се отрази върху самите банкноти, да се напише върху тях че те са законно платежно средство само за сумите до които е разрешено, в смисъл да не стане като у нас, уж левовете също са платежно средство, ама не съвсем а само за дребни суми. Като се реже от възможностите да се пише на банкнотите да се знае и да не се бъркат хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
Аз се чудех на нашите дето гонят вятъра, те и европейците изтрещяха.Не съм против това, не ме разбирайте грешно, просто НЯМА КАК ДА СТАНЕ!Реалния собственик не е свързан НИКАК документално с офшорката. Значи единствения начин да се установи е, като някой го декларира, а декларация всеки може да напише всякаква.Управителя може да каже, че реален собственик на офшорката е например Волен Сидеров, а не е трудно да му намериш данните ако искаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още