IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре: ЕЦБ обмисля сериозно дали да въведе отрицателни депозитни лихви

Членът на Изпълнителния съвет на банката обаче подценява въздействието на подобна мярка върху икономиката

17:11 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Беноа Кьоре: ЕЦБ обмисля сериозно дали да въведе отрицателни депозитни лихви

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля сериозно възможността за въвеждането на отрицателни лихвени проценти по овърнайт депозитите. За това намекна членът на Изпълнителния съвет на банката Беноа Кьоре, цитиран от MarketWatch. В изказването си обаче той подценява въздействието на подобна мярка върху икономиката.

„Това е нещо, което обмисляме много сериозно. Но не трябва да очаквате много“, бяха точните му думи, правейки препратка към ефектите, които негативните депозитни лихви ще имат върху икономиката.

Месеци наред централните банкери неуморно и непрестанно повтарят, че централната банка има още какво да направи, за да стимулира крехкото възстановяване на еврозоната на фона на слабия растеж и ниската инфлация.

Действията на ЕЦБ могат да бъдат в няколко насоки - покупки на активи на вторичния пазар и въвеждане на отрицателни лихви за средствата, които банките държат при ЕЦБ. Или с други думи – кредиторите ще трябва да плащат за желанието да съхраняват свободните си парични средства в трезора на ЕЦБ.

Мярката може да принуди банките да пренасочат излишната ликвидност към икономиката на еврозоната. Но за да се случи това, банките трябва да платят съответната цена. Кредиторите от своя страна пък могат да прехвърлят въпросните разходи към потребителите, като покачат лихвените проценти по кредитите.

Миналата седмица ЕЦБ запази основния си лихвен процент при рекордно ниското равнище от 0,25%. На редовната си пресконференция след заседанието на банкерите Марио Драги намекна, че може да прибегне до още стимули, но на следващата среща през март, след като банкерите имат на разположение повече макроикономически данни. Според него дефлация няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още