IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция може да не изпълни целите си за свиване на бюджетния дефицит

Сметната палата на страната призова социалистическото правителство да положи повече усилия за обръщане на тенденцията за нарастване на държавния дълг

21:57 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция може да не изпълни целите си за свиване на бюджетния дефицит

Франция е застрашена от неизпълнение на целите си за свиване на бюджетния дефицит, предупреди Сметната палата на страната, съобщава Financial Times. 

Като отрезвяващ отговор на последните обещания на президента Франсоа Оланд да намали публичните разходи и данъците, палатата призова социалистическото правителство да положи повече усилия за обръщане на тенденцията за нарастване на държавния дълг, който е на път да достигне 95% от БВП през тази година.

„Всяко допълнително забавяне в консолидацията на публичните финанси ще се трансформира в притеснително отклонение спрямо съседните страни, голямо количество нов дълг и ще бъде сериозен удар по финансовото реноме на Франция“, коментира президентът на одитиращия орган Дидие Миго.

Според него дълговото бреме на страната е в опасната зона, посочвайки, че 1 процентен пункт увеличение на лихвите би повишило лихвените разходи на страната с 2 млрд. евро годишно, като в момента те са на ниво от 52 млрд. евро.

Миго признава значителните усилия за намаляване на бюджетния дефицит, но осоновно чрез увеличения на данъците.

Според него има значителен риск ревизираната нагоре цел за дефицит от 4,1% през 2013 г. да не е изпълнена, а постигането на целта от 3,6% за тази година към момента не е гарантирана, главно заради по-ниски от очакваното данъчни приходи.

Неизпълнението на тези цели ще подсили съмненията дали Франция ще успее да изпълни изискването на ЕС за дефицит под 3% от БВП през 2015 г. – цел, която вече бе отложена с две години от ЕК.

Финансовият министър Пиер Московиси и министърът, отговарящ за бюджета Бернар Казньов отхвърлиха притесненията на Сметната палата като неоправдани. Миго обаче призова за прекратяване на практиката за свръх оптимимстични бюджетни прогнози.

Оланд обеща съкращения на разходи за общо 50 млрд. евро (2,5% от БВП) в рамките на три години от 2015 нататък, след като през тази бъдат съкратени харчове за 15 млрд. Целта е бюджетният дефицит да бъде почти елиминиран през 2017 г.

Споре сметната палата обаче ще са необходими повече от 50 млрд. евро съкращения за постигане на тази цел, особено ако правителството трябва да изпълни обещанието си за намаляване на данъчното бреме през този период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още