IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Португалия разиграва касови бележки на лотария

Лисабон ще награждава съвестните граждани, изискали касови бележки от търговци и доставчици на услуги

16:11 | 10.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Португалия разиграва касови бележки на лотария

Португалското правителство явно вярва, че тайната на това да бъдеш добър гражданин явно минава през... луксозните автомобили. От април властите в страната ще организират седмични лотарии и ще награждават с луксозни автомобили граждани, които са изисквали касови бележки, съобщава FT.

Целта на управляващите е да въвлекат и обикновените граждани в борбата с укриването на данъци, нарушенията на конкуренцията и „сивата“ икономика, която се оценява на около една пета от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Касовите бележки ще играят ролята на лотарийни билети, пояснява държавният секретар по фискалните въпроси Пауло Нунсио. Според него като се даде шанс на хората да спечелят хубава нова кола ще се увеличат и „прозрачните“ транзакции.

Разходите по закупуването на луксозните автомобили правителството смята, че ще успее да покрие с увеличението на данъчните постъпления.

Кампанията беше посрещната със смесени чувства. Противниците на идеята твърдят, че тя изпраща грешни послания към данъкоплатците.

Идеята на правителството идва от подобна лотария, разигравана в Сао Пауло в Бразилия. Подобни схеми са прилагани и в Аржентина, Колумбия, Пуерто Рико и Тайван. Засега Словакия е единствената държава от еврозоната, която предлага предметни награди в данъчна лотария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още