IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупцията – язва за цяла Европа

Негативният ефект върху икономиката възлиза на 120 млрд. евро годишно

08:31 | 10.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Корупцията – язва за цяла Европа


Ексдепутатът беше осъден за това, че през пролетта на 2009 г. е облагодетелствал варненската и роднинска фирма "Джеми" ООД, собственик на фирмата е Зехир Мерт, чиято дъщеря е съпруга на брата на Митхат Табаков – Сали.

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки "Джеми" е спечелила конкурс за изграждане на ВиК-система и пречиствателна станция в Дулово по проект за 18 млн. евро по оперативната програма "Околна среда" на ЕС.

Миналата година, през юли, Табаков и колегата му в 41-то НС Гюнай Сефер бяха осъдени за документна измама и престъпление - получили са неправомерно над 370 000 лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи.

Злоупотребите на двамата е свързана с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между село Окорш, община Дулово и главния път Силистра – Шумен в края на 2006 г.Тогава Табаков получи 11 години затвор, а Сефер – 10. Последните две присъди са обжалвани и съдът още не се е произнесъл окончателно.

Все още в полето на прокуратурата е обаче казусът Христо Бисеров, който намери и международен отзвук. Със случая обаче се зае и парламентът, който създаде временна анкетна комисия, която трябва да установи всички факти и обстоятелства, довели до внезапното подаване на оставка на Христо Бисеров от всички заемани постове в Народното събрание и ДПС. Депутатите ще нищят и образуваните наказателни производства за престъпления, свързани с изпиране на пари, подаване на декларации с невярно съдържание от страна на ексдепутата.

Друг шумно отразен случай, с голям политически отзвук, е с бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов от кабинета „Борисов“, който  е привлечен като обвиняем за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение. Наложена му е парична гаранция от 10 хил. лева. Той е разследван по досъдебното производство, образувано още през ноември 2009 г., което първоначално се водеше срещу неизвестен извършител.

Делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов пък , който е обвинен за взимане на подкуп, все още върви в Софийския градски съд. Аврамов беше задържан през юли 2012 г. по подозрение, че е прибрал 50 000 лв. подкуп от земеделеца Светослав Илчовски. Поискал от него и да му прехвърли и 2500 дка земеделски земи. Срещу това му обещал да съдейства за разрешаването на спор за имот от 1600 дка, засят с рапица, край село Стубел.

Темата "корупция" определено ще е свръхчувствителна в рамките на предизборната кампания за евровота, а политиците трябва да се пазят от скандали, които биха стрували скъпо на партията им в битката за гласове.

У нас залогът за евроизборите е още по-голям, тъй като партиите вече дават заявки, че изборите за Европейски парламент ще са показателни за това дали има нужда от предсрочни национални избори, или напротив - резултатите ще скрепят още повече управляващите.

Още подобни новини четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Чиста потнография е Европа в тоя и вид!И всички безработни знаят, за какво говоря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още