IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупцията – язва за цяла Европа

Негативният ефект върху икономиката възлиза на 120 млрд. евро годишно

08:31 | 10.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Корупцията – язва за цяла Европа

В Германия започна и първият процес срещу бивш германски държавен глава. Кристиан Вулф беше президент на Германия от 2010 до 2012 г., когато през февруари беше принуден да подаде оставка. От 14 ноември 2013 г. Вулф е подсъдим, като ще отговаря пред съда за лично облагодетелстване. Той е обвинен, че е позволил на приятел, продуцент, да плати хотелска сметка от 754 евро през 2008 г. Тогава Вулф е бил на мюнхенския Октоберфест със съпругата си. В замяна Вулф ходатайствал пред Siemens за спонсорство на филм на въпросния продуцент, но безуспешно.

През декември 2011 г. Вулф се оказа в центъра на скандал заради връзки с богати бизнесмени. Той бе критикуван, че когато е бил премиер на Долна Саксония, е взел от съпругата на свой познат голям заем при много изгодни условия и че пак като ръководител на провинцията през 2007 г. се е възползвал от безплатна почивка, осигурена му от бизнесмен. Обвинен бе и в опит да окаже натиск върху главен редактор, за да скрие неудобната за него информация за заема. Кристиан Вулф изрази увереност, че ще бъде оправдан. Той отхвърля обвинението и не прие поканата да плати глоба от 20 хиляди евро, за да избегне процес.

Скандал, свързан с обвинения в корупция и данъчни измами, разтресе  и испанското кралско семейство. Принцеса Кристина, дъщеря на крал Хуан Карлос, даде показания в събота пред съдия в Палма де Майорка. Предварителните обвинения срещу 48-годишната Кристина са за  корупция, данъчни измами и пране на пари на компанията, която  притежава заедно със съпруга си Иняки Урдангарин, предаде Ройтерс. Урдангарин, който е бивш олимпийски шампион по хандбал, е обвинен в  злоупотреба с 6 милиона евро държавни средства. Той е заподозрян, че е използвал връзките на кралското семейство, за да сключи изгодни договори без търг с местното правителство на Балеарските острови в годините на икономически възход преди кризата през 2008 г.За първи път от възстановяването на монархията в Испания през 1975 г. след диктатурата на Франко член на кралското семейство е подведен под съдебна отговорност.

Принцеса Кристина не се е признала за виновна по обвиненията във финансови злоупотреби и данъчни измами, съобщиха междувременно адвокатите й. След даването на показания от страна на Кристина може официално да й бъдат повдигнати обвинения и да започне съдебен процес срещу нея. Съдията обаче може да оттегли обвиненията или да ги смекчи, отбелязва Ройтерс.

През юли 2013 г. тогавашният премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който заемаше поста от 18 години, обяви, че е принуден да подаде оставка в резултат на скандал със злоупотреби в разузнаването. Преди това парламентът на херцогството обсъди доклад, според който разузнавателните служби са послушвали незаконно политици, купували са автомобили за лично ползване и съществуваха подозрения, че са получавали подкупи и облаги в замяна на сведения за местни официални лица.

Докладът установи, че Юнкер е упражнявал занижен контрол върху службата за сигурност и не е уведомил за нейните действия съответната парламентарна комисия. Заради скандала християндемократите на Юнкер бяха изоставени от коалиционните си партньори социалистите, които  поискали от премиера да поеме политическа отговорност. Юнкер твърдеше, че не е знаел за злоупотребите на люсембургските разузнавачи.

Нашата съседка Румъния пък вече има осъден за корупция високопоставен политик. Бившият премиер на Румъния Адриан Нъстасе беше осъден на четири години лишаване от свобода по обвинения в корупция и шантаж. В средата на декември 2013 г. Върховният съд, който проведе слушанията по делото Нъстасе, оправда бившия премиер, но прокуратурата обжалва това решение и в началото на януари т.г. Върховният касационен съд постанови окончателната осъдителна присъда.

Според обвинението Нъстасе е получил 630 хиляди евро в афера с внесени от Китай стоки. Също така в тази сума влиза неплатен ремонт на негово недвижимо имущество, а ръководителят на компанията, извършила ремонтните дейности, бе назначен на висок държавен пост. Освен това Нъстасе бе обвинен в шантаж на румънския консул в Хонконг, който бе главен свидетел в хода на разследването. Съпругата на бившия премиер Даниела получи тригодишна условна присъда за фалшифициране на документи.Нъстасе беше премиер на Румъния от 2001 г. до 2004 г. Разследването срещу него започна през 2006 г. Нъстасе е най-високопоставеният румънски политик в цялата история на страната, който е осъден за корупция.

Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Чиста потнография е Европа в тоя и вид!И всички безработни знаят, за какво говоря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още