IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тримесечната печалба на UBS изненада приятно анализаторите

Изпълнителният директор на най-голямата швейцарска банка Серджо Ермоти предупреди за редица пазарни предизвикателства през 2014 г.

09:56 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	USB ще плати на своите акционери дивидент от 0,25 шв. франка за акция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

USB ще плати на своите акционери дивидент от 0,25 шв. франка за акция. Снимка: Ройтерс

Най-голямата швейцарска банка UBS отчете печалба през четвъртото тримесечие на 2013 г., след като реализира загуба през същия период на 2012 г. Резултатът й се повиши благодарение на голямо данъчно облекчение, предава Ройтерс.

Нетната печалба на финансовата институция за последните три месеца на миналата година възлезе на 917 млн. швейцарски франка (1,02 млрд. долара), 470 млн. франка от които е сумата на отложените данъчни плащания.

Положителният финансов резултат се оказа по-голям от очакванията на анализаторите. На фона на загубата от 1,89 млрд. франка преди година, резултатът е три пъти по-голям от прогнозираната от 16-те анкетирани от Ройтерс банки и инвестиционни посредници печалба от 354 млн. франка.

USB ще плати на своите акционери дивидент от 0,25 шв. франка за акция за 2013 г. Това е с две трети повече от дивидента, изплатен за 2012 г. Банката потвърди ангажимента си да изплати повече от половината си нетна печалба под формата на дивиденти при постигането на определено капиталово изискване. Коефициентът на изплащане на банката за 2013 г. е 30%. Или с други думи – тя изплаща 30% от нетната си печалба под формата на дивидент, а останалите 70% реинвестира.

Главният изпълнителен директор Серджо Ермоти сподели пред CNBC, че всички поделения на кредитора са допринесли за „солидното тримесечие“. Той все пак предупреди, че банката може да бъде изправена пред редица пазарни предизвикателства през 2014 г.

„Волатилността е изключително огромна – има редица неразрешени проблеми. Видяхте какво стана с развиващите се пазари в последните няколко дни. Като цяло смятам, че да се правят прогнози за стабилизиране на ситуацията при такава среда е изключително трудно“, споделя шефът на UBS.

Той изрази увереност, че банката ще устои на тежките пазарни условия и че рано или късно клиентското доверие ще се завърне.

Въпреки неотдавнашните валутни сътресения на развиващите се пазари UBS очаква стабилизиране на местните фондови пазари през следващите седмици.

Към края на 2013 г. UBS съобщи, че възнамерява да комбинира валутния, лихвения и кредитния си бизнес в едно поделение. Освен това, като част от плана за преструктурирането си, миналата година кредиторът съкрати 10 хил. свои служители.

Повече за UBS вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още