IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки трябва да постигнат 5,5% капиталова адекватност при стрес тестовете

Все още се уточняват сценариите на стрес тестовете, някои държави искат да оценяват банките по специфични критерии

15:21 | 31.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Европейските банки трябва да постигнат 5,5% капиталова адекватност при стрес тестовете

Европейските банки трябва да постигнат капиталова адекватност от 5,5%, за да преминат предстоящите стрес тестове, съобщава Европейският банков орган (ЕБО), цитиран от Ройтерс.

Тестът ще покрива период от 3 години (2014-2016 г.) и ще се провежда по единна методология, уточнява регулаторът. ЕБО обаче не дава детайли за сценариите на стрес тестовете, тъй като те са предмет на допълнителни дискусии между регулатора и националните власти.

Някои от страните обаче вероятно ще поискат оценка по допълнителни критерии. В Германия например се очаква банките да бъдат проверявани за експозициите им към корабоплаването, а във Великобритания – към сектора на имотите, обясняват от регулатора.

Детайлите по сценариите ще бъдат публикувани през април-май.

Все още регулаторът не е решил и колко време да даде на банките, които не покриват капиталовите изисквания. Не е изяснено и как ще се оценява държавния дълг в портфейлите на банките, в категорията „на разположение за продажба“.

Пет години след началото на кризата и въпреки държавната подкрепа от над 1 трлн. евро, която получи банковият сектор в Европа, доверието в банките остава крехко. Сегашните стрес тестове имат за цел да изличат всички съмнения за стабилността на финансовия сектор.

Европейският регулатор ще оценява 124 банки в целия Европейски съюз, които притежават около 30 трлн. евро активи, или 80% от банковия сектор в съюза. От еврозоната са 104 от проверяваните банки. При предишните стрес тестове бяха проверени 91 банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още