IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият ръст на САЩ подкрепи европейските фондови пазари

На негативна територия завърши FTSE 100 като инвеститорите не успяха да забравят разочароващите данни от Китай

19:55 | 30.01.14 г.
Икономическият ръст на САЩ подкрепи европейските фондови пазари

Европейските борси успяха да се преборят с негативните настроения след оживлението отвъд Океана. Данните за стабилния растеж на икономиката на САЩ обърнаха тренда в повечето европейски борси.

Така бяха заглушени и притесненията относно свиването на производствената активност в Китай през януари, пише Market Watch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,29% до ниво от 323,32 пункта.

Върху ръста на борсите натежаха по-слабите от очакваното финансови резултати на Diageo и Hennes & Mauritz (H&M).

Търговията на британския производител на алкохолни напитки Diageo беше под влияние на данните за спад на продажбите в рамките на 10% в Азия и Тихоокеанския регион . Акциите на компанията се търгуваха на цена от 1 820 пункта, което е спад от 4,7 на сто.

Шведският моден гигант H&M пък съобщи за чисти приходи в размер на 5,61 млрд. шведски крони (869 млн. долара), което представлява ръст от 6%. Данните обаче се разминаха с очакванията на търговците и това доведе до понижение на цената на акциите на компанията с 3,5% до 277 крони за брой.

В същото време обаче Royal Dutch Shell записа ръст на цената на акциите си от около 1% до цена 2 266 пенса. Компанията съобщи, че се отказва от проект за добив на петрол край бреговете на САЩ и ще се опита да подобри приходите си. Така компанията успя да неутрализира информацията за понижение на печалбата през четвъртото тримесечие на 2013 година, породено основно от растящите разходи и по-ниските добиви на петрол и природен газ.

Германският индекс DAX 30 записа увеличение на стойността си от 0,4% до 9 373,48 пункта, а френският САС 40 се повиши с 0,55% до 4 180,02 пункта.

На негативна територия обаче приключи сесията за един от основните индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100. Индексът загуби минималните 0,09% до 6 538,45 пункта, което е най-ниската му стойност от 18 декември 2013 година насам.

Основната причина за пониженията е именно представянето на Diageo.  Индексът не успя да преодолее и първоначалния шок от данните, идващи от Китай.

Коментарът на Нейра Чехич във видеото, специално за телевизия Bulgaria on Air, е посветен на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още