IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропастта между Лондон и останалите части на Острова се задълбочава

Една трета от хората на възраст 22-30 години се отправят към британската столица поради по-големите перспективи

10:29 | 27.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пропастта между Лондон и останалите части на Острова се задълбочава

Икономическата пропаст между Лондон и останалата част на Великобритания се задълбочава, тъй като другите градове се развиват под възможностите си, показа ново проучване на Острова

Лондон е създал 10 пъти повече работни места в частния сектор, отколкото всеки друг град от 2010 г. насам, посочи анализ на британския мозъчен тръст Centre for Cities.

В изследването си от институцията призоваха по-голяма власт да се прехвърли на регионите, пише BBC.

Анализът показа, че почти една трета от хората на възраст между 22 и 30 години се отправят към британската столица поради по-големите перспективи.

Лондон изглежда "изсмуква талантите от останалата част на страната", отбелязаха експертите от Centre for Cities с оглед на тенденцията много млади хора никога да не се завръщат в родните си градове.

Следващите най-добре представящите се градове от гледна точка на създаването на работни места в частния сектор са Единбург и Бирмингам.

По думите на Пол Суини, старши икономист в тинк танка, представянето на Лондон е положителен сигнал за цялата икономика на Обединеното кралство.

"Това е един от най-добрe представящите се градове както в света, така и от национална гледна точка. Ние трябва да продължим да подкрепяме растежа на Лондон", коментира анализаторът.

"По-големият проблем е слабото представяне на следващите най-големи градове, като Шефийлд и Манчестър. Те се позиционират много под възможностите си от гледна точка на приноса им към националната икономика", допълни още той.

Изследователите констатират "добри признаци на растеж" в Единбург, Бирмингам и Ливърпул, където "значителен брой" от работните места в частния сектор спомогнаха да се компенсира въздействието на загубата на позиции в публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още