IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P ревизира перспективата пред дълга на Исландия от негативна на стабилна

Международната кредитна агенция потвърди рейтинга на пострадалата от икономическата и финансова криза държава на ниво от BBB-

11:40 | 24.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P ревизира перспективата пред дълга на Исландия от негативна на стабилна

Международната агенция за кредитен рейтинг Standard & Poor's ревизира оценката на Исландия. Компанията промени перспективата пред страната от негативна на стабилна и потвърди рейтинга на пострадалата от икономическата и финансова криза държава на ниво от BBB-.

От S&P посочват отслабващия финансов риск като причина за решението си, предава Ройтерс.

„Ревизията на оценката се базира на мнението ни, че предложената програма за облекчаване на ипотечните дългове няма да се отрази съществено в посока увеличение на държавния дълг. Това би се случило при условие, че програмата се финансира чрез увеличаване на бюджетните приходи“, се казва в становището на рейтиногвата агенция.

Припомняме, че Исландия планира да отпише ипотеки за 150 млрд. исландски крони (1,25 млрд. долара), за да ускори възстановяването на страната след икономическия срив през 2008 г.

Правителството има намерение да предостави на собствениците на жилища до 70 млрд. крони под формата на директни отписвания на задължения по жилищни заеми и над 80 млрд. крони под формата на данъчни облекчения в рамките на следващите три години. Сумата се равнява на 9% от икономиката на Исландия.

Също така Исландия иска да се превърне в притегателен бизнес център на Северния полюс и да създаде колкото се може повече търговски споразумения, след като страната се отказа да продължава преговорите за присъединяването си към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Страната е отказала да продължи преговорите за присъединяване към ЕС? Да не би това да е причината за вдигане на рейтинга?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още