IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Prokon – една мръсна приказка

Повече от 75 000 инвеститори са вложили близо 1,4 милиарда евро в обявилата фалит компания

11:24 | 24.01.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13.63636302947998px; line-height: 20px;">Prokon, в която работят около 1 300 служители, предупреди за&nbsp;трудностите си преди десетина дни. <em>Снимка: компанията</em></span></p>

Prokon, в която работят около 1 300 служители, предупреди за трудностите си преди десетина дни. Снимка: компанията

Ако твърде много инвеститори решат да се оттеглят, вятърните системи на Родбертус ще застинат. Ето защо тези операции обикновено се финансират от банка: именно те инвестират в дългосрочен план. Поне този недостатък обаче вече е частично коригиран от Prokon. Малко повече от половината от инвеститорите са се съгласили да оставят своя капитал в компанията поне до края на октомври. След това вече ще бъде въведен много по-дълъг период на предизвестие за прекратяване на участието - 12 месеца.

Prokon не е „система със снежни топки, не е пирамида“, оправдават се от компанията. По-скоро компанията е изплащала високите лихвени проценти от така наречените скрити резерви: действителната пазарна стойност на вятърните турбини се е увеличила и именно от този растеж произхождат парите. Обаче капиталовите печалби съществуват само на хартия. Колко точно висока е стойността на активите никой не знае. И за това вината е само на Prokon.

Защото прозрачността, която Prokon винаги е искала от големите енергийни корпорации, не се спазва толкова добре от самото дружество. Това е най-ясният сигнал за предупреждение, при който инвеститорите трябваше да се усетят. До 2011 г. Prokon е командитно дружество и следователно не публикува никакви финансови данни. Тогава Родбертус трансформира компанията си в ООД.

Последният валиден финансов отчет Prokon - компания с над хиляда служители, представи за 2011 г., и то с около един месец закъснение. Годишните финансови отчети за 2012 г. не са били публикувани никъде. И дори предварителните цифри, представени от Prokon в интернет сайта в началото на годината заради натиска от страна на обществеността, засега не са потвърдени от одитор.

Но дори и това не стресна повечето инвеститори. Нищо чудно – те виждат себе си не просто като инвеститори, а като последователи и фенове на едно движение. Да подобриш света, а при това и да спечелиш осем процента лихва, това е най-добро чувство, което Prokon им продаваше. Който иска да спаси околната среда, не може да е измамник, вярват хората. Prokon си създаде такъв имидж – освен вятърни паркове в Германия, компанията финансира проекти за подпомагане на бездомни деца в Буркина Фасо и Румъния, и подпомага земеделските стопани в Танзания.

Визията на един по-добър свят Родбертус създава заедно със своите инвеститори. Вината винаги е на другите: големите банки завиждали на Prokon за независимостта. Големите енергийни компании пък искали да унищожат вятърното чудо заради жаждата им за печалба. И журналистите, които атакуват експеримента заради сензациите: на "диктата на медийната машина" Prokon не се поддава от май 2013 година насам и просто не отговаря на исканията за интервюта и на запитванията.

С този бункерски манталитет компанията бе в състояние досега да отхвърли всички критики към своя бизнес модел като клеветническа кампания. И да игнорира основателните въпроси - например, защо променя числата на баланса в уебсайта ден след ден. Но през декември за първи път не медиите бяха това, което предизвика съмнения в способността на Prokon да плаща, а самата компания: фирмата на Родбертус помоли своите инвеститори да не им плаща лихвите за втората половина на годината.

И след като все повече и повече инвеститори са изтеглили парите си, Prokon насочи пистолета към главите на инвеститорите си и ги заплаши открито с фалит, ако изтеглят парите си. Как ще свърши приказката за инвеститорите, вероятно скоро ще стане ясно. Може в крайна сметка тя ще завърши така - „И ако те не са мъртви, може би инвестират и днес“...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 10 години
Всичко това сочи едно - има нещо гнило в енергийния сектор...Високи начални капиталови разходи, значителни рискове, зависимост от регулациите на държавата и държавните поръчки, хронично следван от свръхпроизводство в отделни сектори, стагниращо търсене - резултатът "коктейл от корупция, картели и съмнителна екология".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Sh00tHer
преди 10 години
Г-н Петров, пасторе, четете ли как го правят в Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
И от двата поста и Конкретните дадени примери става ясно и друго. Такава схема не може да заработи изготвена от "случаен импровизатор". Обикновено е предложена, съгласувана, одобрена и с ясни комисиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
:) Ти се сети, а аз помняЛайф Чойс Интернешънъл на Майлъл Капустин ( името не е шега) инвестираме във фармация ... и ред други подобни и .. Володя СтояновПирамиди, Фараони и балъци за милиони ...:)Тва си е класическа схема, тия пак нещо са строили ветър и мъгла, в чист вид е просто нищо. Взимаш от едни, даваш на други като набъбне масата кинти, кеш и беж :) Скоро в Щатите един чичка ги беше издумкал така с имоти май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Четох, четох и си спомних за подобна компания, която оперира и в България - Капман Гриин Енерджи. Много близки асоциации има между Prokon и Капман, въпреки че са и доста различни по философия, цели, мениджмънт и т.н....Подобни хора и компании са просто изпечени лъжци и пиявици надяващи се повече *** да им повярват на бизнес модела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още