IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Prokon – една мръсна приказка

Повече от 75 000 инвеститори са вложили близо 1,4 милиарда евро в обявилата фалит компания

11:24 | 24.01.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13.63636302947998px; line-height: 20px;">Prokon, в която работят около 1 300 служители, предупреди за&nbsp;трудностите си преди десетина дни. <em>Снимка: компанията</em></span></p>

Prokon, в която работят около 1 300 служители, предупреди за трудностите си преди десетина дни. Снимка: компанията

Но идеята на Родбертус си има и отрицателни страни. Неговата компания се рекламира на вечерни събития, в подлези, в метрото, а бариерите за навлизане са ниски: инвестирали са преди всичко неподозиращи, наивни инвеститори на дребно. Техният вик няма да е толкова висок и шумен, ако парите изчезнат. Защото онзи, който загуби сто евро, се оплаква по-малко от някой, който зарови цял милион. Това е също може би е част от концепцията на Prokon.

Точно както и формата на инвестициите, която е всичко друго, но не и удоволствие за инвеститорите. Много малко хора вероятно си са направили сметка какво стои зад правата на участие, за които Prokon прокламира през цялата страна - те са един вид собственици на компанията на Родбертус, но без право на глас. За разлика от придобиването на акции, купувачите на права на участие в Prokon нямат думата за това, което се случва с техните пари. Но трябва да си мълчат и да поемат загубите, без значение от това какво Родбертус възнамерява да прави с парите им.

Prokon се е "решила на този бизнес модел, защото преките инвестиции и формалните права за участие биха означавали огромни административни разходи". Да говорят инвеститорите така или иначе имали право на достатъчно други места, например на инфо събитията или по време на Деня на отворените врати във вятърните паркове, смята Prokon.

Контрол над експериментите на Родбертус обаче няма: За точната форма на правата на участие не съществуват правни разпоредби. Федералната агенция за финансов надзор Bafin също не е проверявала достоверността на рекламните листовки на Prokon, а само дали формалните изисквания са спазени изцяло. За разлика от акциите или облигациите, тук инвеститорите не могат да продават ценни книжа на борсата. С подписа си те се осланят изцяло на милостта и обещанията на Родбертус.

А те просто са твърде съблазнителни. Ако инвеститорите вложат парите си в спестовна сметка, те ще получат благодарение на кризата с еврото само минимална възвращаемост. Ако ги дадат на Родбертус, ще спечелят мечтана възвращаемост: 7,25% и повече изплаща компанията за правата за участие всяка година от 2003 г. насам. Това е около два пъти по-голяма сума, отколкото дружеството генерира като печалба. И от някъде трябваше да се намерят допълнителни пари.

Има само две възможности за това: или Родбертус да е открил философския камък и да може затова да си позволи този дъжд от пари, защото с вятърните си турбини не може да печели повече, отколкото всеки друг доставчик. Или да плаща на старите инвеститори с парите на новите инвеститори. Дали Prokon е мегаломан или престъпник? Въпросът трябва да се изясни от прокурорите в Любек възможно най-скоро: в момента те разследват няколко жалби срещу компанията за измама, както и изпадане в за несъстоятелност.

В най-лошия вариант зад Prokon се крие изключително умен ход и Родбертус е хитър измамник. В най-добрия случай той и компанията му просто са се надценили. Защото освен обещаваните чудни лихви и друг недостатък подхранва съмненията към бизнес модела: дружеството финансира своите дългосрочни инвестиция във вятърни турбини с изключително краткосрочни пари. Само за четири седмици инвеститорите могат да прекратят правото си на участие.

Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 10 години
Всичко това сочи едно - има нещо гнило в енергийния сектор...Високи начални капиталови разходи, значителни рискове, зависимост от регулациите на държавата и държавните поръчки, хронично следван от свръхпроизводство в отделни сектори, стагниращо търсене - резултатът "коктейл от корупция, картели и съмнителна екология".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Sh00tHer
преди 10 години
Г-н Петров, пасторе, четете ли как го правят в Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
И от двата поста и Конкретните дадени примери става ясно и друго. Такава схема не може да заработи изготвена от "случаен импровизатор". Обикновено е предложена, съгласувана, одобрена и с ясни комисиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
:) Ти се сети, а аз помняЛайф Чойс Интернешънъл на Майлъл Капустин ( името не е шега) инвестираме във фармация ... и ред други подобни и .. Володя СтояновПирамиди, Фараони и балъци за милиони ...:)Тва си е класическа схема, тия пак нещо са строили ветър и мъгла, в чист вид е просто нищо. Взимаш от едни, даваш на други като набъбне масата кинти, кеш и беж :) Скоро в Щатите един чичка ги беше издумкал така с имоти май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Четох, четох и си спомних за подобна компания, която оперира и в България - Капман Гриин Енерджи. Много близки асоциации има между Prokon и Капман, въпреки че са и доста различни по философия, цели, мениджмънт и т.н....Подобни хора и компании са просто изпечени лъжци и пиявици надяващи се повече *** да им повярват на бизнес модела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още