IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Prokon – една мръсна приказка

Повече от 75 000 инвеститори са вложили близо 1,4 милиарда евро в обявилата фалит компания

11:24 | 24.01.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13.63636302947998px; line-height: 20px;">Prokon, в която работят около 1 300 служители, предупреди за&nbsp;трудностите си преди десетина дни. <em>Снимка: компанията</em></span></p>

Prokon, в която работят около 1 300 служители, предупреди за трудностите си преди десетина дни. Снимка: компанията

Който редовно ползва метрото, познава Prokon много преди да започне вълната със скандали. Избождащите очите надписи в Берлин, Хамбург и други германски градове до прозорците и вратите в транспортните средства рекламират с предупредителен знак за радиация, който бавно превръща в огнено кълбо едно име: Prokon. И едно послание: „Време е за промяна ... и тя си струва!"

Повече от 75 хиляди инвеститори са повярвали на обещанието и са инвестирали близо 1,4 милиарда евро. Prokon построи стотици вятърни паркове и централи с биомаса, произведе и хиляди тона биодизел. Сега компанията е изправена пред банкрут - и не е ясно колко инвеститори никога няма да видят парите си. Ако повече от пет процента от инвеститорите изтеглят парите си сега, компанията е застрашена от фалит, призна самият концерн. Изнудването се оказа ефективно: само около 7,4% са затворили инвестициите си, заяви самата Prokon. Самоналожената бариера наистина е надмината, но все още не е ясно какво ще се случи с компанията, пише в свой анализ германската икономическа телевизия N-TV. 

Как така хиляди хора са се доверили на компанията, която с техните и своите пари поема такива рискове? За някои Prokon не е компания, а религия, а основателят Карстен Родбертус – нейният гуру. За други Prokon е съмнителна групировка: едва контролиран финансов продукт и добросъвестни инвеститори се смесват в силно рисково инвестиционен коктейл. Всички предупреждения не са били вземани предивд. Защото Prokon просто разказва история за нещо, която е прекалено хубаво, за да не е вярно.

В средата на 90-те години на основателя на Prokon Карстен Родбертус, сега 53-годишен мъж с вързана на конска опашна бяла коса, му хрумва идея - „да се даде възможност на много хора от центъра на обществото да имат дял в успеха на енергията от възобновяеми източници". По онова време той вече е сложил две вятърни турбини в своята собствена земеделска земя. За да осъществява свои проекти и концепции в по-голям мащаб, той основава компания - Prokon.

Идеята звучи честно и има своя чар: При Prokon никой не трябва да плаща обичайните извънредно високи комисионни или такси за продажба, дори и никакви такси за съхранение. Може да се вложат дори само 100 евро. Участието трябва да бъде справедливо, никой не може да вложи повече от стократно на сумата на средностатистическия инвеститор, така че да няма голям инвеститор, който да има силно надмощие.

Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 10 години
Всичко това сочи едно - има нещо гнило в енергийния сектор...Високи начални капиталови разходи, значителни рискове, зависимост от регулациите на държавата и държавните поръчки, хронично следван от свръхпроизводство в отделни сектори, стагниращо търсене - резултатът "коктейл от корупция, картели и съмнителна екология".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Sh00tHer
преди 10 години
Г-н Петров, пасторе, четете ли как го правят в Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
И от двата поста и Конкретните дадени примери става ясно и друго. Такава схема не може да заработи изготвена от "случаен импровизатор". Обикновено е предложена, съгласувана, одобрена и с ясни комисиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
:) Ти се сети, а аз помняЛайф Чойс Интернешънъл на Майлъл Капустин ( името не е шега) инвестираме във фармация ... и ред други подобни и .. Володя СтояновПирамиди, Фараони и балъци за милиони ...:)Тва си е класическа схема, тия пак нещо са строили ветър и мъгла, в чист вид е просто нищо. Взимаш от едни, даваш на други като набъбне масата кинти, кеш и беж :) Скоро в Щатите един чичка ги беше издумкал така с имоти май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Четох, четох и си спомних за подобна компания, която оперира и в България - Капман Гриин Енерджи. Много близки асоциации има между Prokon и Капман, въпреки че са и доста различни по философия, цели, мениджмънт и т.н....Подобни хора и компании са просто изпечени лъжци и пиявици надяващи се повече *** да им повярват на бизнес модела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още