IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите азиатски индекси изпратиха седмицата с понижения

Разочароващите корпоративни отчети и предварителната оценка на PMI индекса за китайската индустрия оказаха влияние върху инвеститорското настроение

11:10 | 24.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Водещите азиатски индекси изпратиха седмицата с понижения

Водещите азиатски индекси изпратиха седмицата с понижения. Разочароващите корпоративни отчети и предварителната оценка за изготвяния от HSBC индекс на мениджърите по покупките за китайската индустрия, публикуван вчера, оказаха влияние върху инвеститорското настроение, пише CNBC.

Японските акции удължиха загубите от вчера. Поради тази причина Nikkei 225 се срина с 1,94% и затвори на едномесечно дъно от 15 391,56 пункта на фона на силната йена.

Основният бенчмарк в Китай Shanghai Composite приключи сесията с ръст - от 0,60% до 2 054,39 пункта, като по този начин записа първа позитивна седмица от месец насам. Хонконгският Hang Seng изостана с 1,25% до 22 450,06 пункта.

В Австралия S&P ASX 200 се понижи с 0,42 на сто до 5 240,93 пункта до 10-дневно дъно. В петък южнокорейският KOSPI отстъпи с 0,36% до 1 940,56 пункта.

В Тайланд SET финишира на зелена територия за трети пореден ден. Водещият борсов индикатор се покачи с 0,81 на сто до 1 319 пункта. В Индия SENSEX e надолу с 0,73% до 21 216,73 пункта.

В Южна Корея Hyundai Motor изгуби повече от 1,7% от пазарната си капитализация, след като компанията записа първия си спад в приходите, отчетен през последното тримесечие на годишна база, за пръв път от три години.

Акциите на Samsung поскъпнаха с 0,6% въпреки най-слабите финансови резултати на технологичния гигант от две години насам.

Книжата на Кia Motors изтриха 1,1 от стойността си въпреки скока от 29% в тримесечната печалба благодарение на по-големите продажби на по-скъпите модели на автопроизводителя.

В Япония книжата на фармацевтична компания Daiichi Sankyo изтриха 6,4% от стойността си, след като американската Администрация по храните и лекарствата наложи още една забрана на дъщерната й компания, базирана в Индия - Ranbaxy Laboratories.

На пазарите в Индия пък акциите на Ranbaxy Laboratories поевтиняха с цели 20%.

Пазарната капитализация на електрическата компания Yaskawa Electric се сви с 6,5%, а тази на Mitsubishi Electric - с почти 4%.

В Китай финансовите компании и тези в производствения сектор поведоха печелившите на фона на желанието на инвеститорите да приберат печалбите, притеснени от нова опасност от недостиг на ликвидност.

Акциите на Vanke поскъпнаха с 4%, тези на Poly Real Estate - с 3 на сто, а Hua Xia Bank прибави 1,2% към цената си.

Книжата на Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) останаха без промяна, след като институцията влезе във всички новини, като обяви, че няма да компенсира инвеститорите за претърпените загуби от фонд, който тя управлява.

В Австралия банките се оказаха по-големите губещи. Ценните книги на Australia and New Zealand Banking, National Australia Bank и Westpac изгубиха по процент от стойността си.

Повишенията в цените на книжата на добивните компании компенсираха донякъде загубите. За това допринесоха Endeavor Mining с ръст от почти 10 на сто и Kingsgate - със скок в цената от 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още