IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов случай на фалит в германския ВЕИ сектор

Банкрут застигна производителя на вятърна енергия Prokon

20:52 | 23.01.14 г. 8
Нов случай на фалит в германския ВЕИ сектор

Германската компания Prokon, която инсталира вятърни паркове и се финансира от хиляди малки инвеститори, обяви фалит – поредният в сектора на възобновяемите енергии в страната, предаде AFP.

"Prokon Regenerative Energien GmbH подаде молба за защита от кредитори в съда в Ицехое", в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, се казва в съобщение за инвеститорите, поместено в сайта на компанията.

Prokon е създадена в средата на 1990-те години, като специфичното при нея е, че е финансирана от хиляди малки частни инвеститори – общо около 75 000. Те са привлечени от инвестицията, представена като "етична" и обещаваща много високи лихви от 6 до 8 на сто.

След този фалит, който има опасност да причини много големи загуби на множество малки инвеститори, правителството реши да засили контрола над този тип финансови продукти, пише БТА.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изтъкна днес, че министърът за защита на потребителите Ханс-Петер Фридрих сигурно ще обсъди с финансовия си колега Волфганг Шойбле съответно предложение за нови форми на финансово участие на гражданите и сигурността на финансовите продукти.

Prokon, в която работят около 1 300 служители, предупреди за трудностите си преди десетина дни. Въпреки това компанията помоли малките инвеститори да не изтеглят средствата си. Малко повече от половината се съгласиха да продължат да подкрепят предприятието, което се оказа недостатъчно, за да се избегне процедура за съдебно-административно оздравяване на компанията.

Групата увери, че това още не означава край за Prokon и че предприятието все още има добри оперативни позиции и е уверено, че ще превъзмогне трудностите.

Временният съдебен администратор на компанията Дитмар Пенцлин изтъкна, че Prokon "е на правилен път" и все още не е сигурно дали става въпрос за истински фалит или за молба за защита от кредитори "по предпазливост".

Prokon е финансирала и е изградила над 50 вятърни парка в Северна Германия, но също така и в Полша, и развива дейност в сферата на биомасата.

Германия реши бързо да излезе от ядрената енергетика след аварията в японската АЕЦ “Фукушима” и отпусна големи субсидии за развитието на възобновяемите енергии. Берлин вече отстъпва от тази система, раздула изкуствено многобройни вятърни или слънчеви инсталации, която доведе до силен скок на цените на електроенергията.

Намаляването на субсидиите, задръстването на пазара и китайската конкуренция вече доведоха до закриването на много германски компании от сектора на слънчевата енергетика.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
дааам...само едно уточнение-българските доставчици на интернет ни изведоха до едни от челните позиции именно без да има сериозни инвеститори. Когато се поокрупни пазара се получи обратното-от 8мо място по даунлоуд на София отидохме на 30то+ място. Да живеят сериозните инвеститори. За справка- netindex.com Та искам да кажа-конкуренция? Да, ама с предимство на по-малките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
...а още по-добре е дружеството да има и някой еврокомисар, няколко евродепутати и едно национално правителство на хранилката и тогава нещата стават супер!И далаверата с ВЕИ беше класическа - кой превари, той завари! Първите напълниха гушата, последните останаха на сушата... хахаха!Най-вероятно и Германия като други, тихичко, като пръдня в ***, ще погледне свенливо, като прелъстена и изоставена мома, отново към грозноватия, но верен стар приятел - атома! хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Ключовата дума в тази новина не е ВЕИ, а финансирана от хиляди малки частни инвеститори общо около 75 000Когато няма нито един сериозен инвеститор, който да упражни контрол върху мениджмънта, не е рядкост някой от директорите да бръкне в касичката на дружеството и то да фалира. За да работят добре такива схеми е хубаво да има поне един професионален инвеститор, като пенсионен фонд и т.н., който може да управнява контрол върху финансите и на време да забележи ако някой почне да точи дружеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Да, ама когато ги питаш "-Абе, защо имате по 18-20% лоши кредити?" и почват да се обиждат, вместо да си вземат поука и да кредитират не случайни субекти с някога добре заплащана работа, която може и да изгуби, а бизнес, дето може и милион да не му искат продукта но, два милиона да се избият за него.е, тиквениците не го правят и после, някой им виновен на мазните ***.Само дето не може вечно да вадиш пари в промишлени количества в съдружие с други *** като теб от обрана поляна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 10
SS-23
преди 10 години
Нов случай на фалит в германския ВЕИ сектор=======================================Балона започва да се пука там, от където започна да се надува !! Нищо неочаквано !!Абе драги тарикати- " инвеститори", кой ше го плаща тоя ток, не сте ли сте замисляли !! Същата работа като с кредитите, които раздаваха баМките: дай сега да дадем на "куцо, кьораво и сакато" по 100 хилки, да направим за 4-5 години удара, пък после - квот стане !! Е тепърва баМките ше видят кво ше стане !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
ВЕИ имат много добро бъдеще. Просто, е другаде. Но, асемблерите не искат да го проумеят и, от това, ги стяга шапката.- Колкото и да са умни, иначе. Стане ли дума за пари, човек оглупява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 9
Бате Пешо
преди 10 години
Дано фалират всички.Долни тарикати и мошеници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Ако искат да си правят настроението да погледна България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още