IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси не успяха да открият посоката

Данните за по-голям спад на безработицата във Великобритания изплаши инвеститорите, които очакват скорошно действие на Bank of England

19:39 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси не успяха да открият посоката

Разнопосочно движение записаха европейските фондови пазари по време на сесията в сряда. Корпоративни данни доведоха до слаб ръст на Stoxx Europe 600. Стойността на индекса достигна до ниво от 336,06 пункта, което представлява увеличение от 0,09 на сто.

Върху представянето на индекса повлия търговията с акциите на ASML Holding, чиито акции поскъпнаха със 7% до цена от 67,51 евро за брой. Холандският производител на полупроводници отчете ръст на печалбата си с 62% през последното тримесечие до 481 млн. евро. Прогнозите за 2014 година пък също са позитивни.

Оживление имаше и при търговията на автомобилния гигант Peugeot. Френската компания съобщи, че планира увеличение на капитала от 3 млрд. евро, а това ще се окаже позитивно за нейния кредитен рейтинг, коментират от Moody`s, цитирани от Market Watch.

В Лондон обаче настроенията са на обратния полюс. Данните на статистиката показаха по-голямо от очакваното намаление на безработицата през ноември – до 7,1%. Инвеститорите обаче разчетоха това като сигнал, че Bank of England по-бързо ще вземе решение за промяна на лихвения процент.

Централната си банка си постави цел от 7% ниво на безработицата преди да подеме действия с лихвата.

В резултат един от основните индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100 завърши с минимален спад от 0,12% до ниво от 6 826,33 пункта. Сред най-добре представящите се компании в индекса е Sage. Компанията, разработваща бизнес софтуер, отчете ръст на цената на акциите си с 3,3% до 427 пенса за брой.

Германският DAX приключи деня на ниво от 9 720,11 пункта, което представлява намаление от 0,1%. Френският САС 40 обаче приключи на положителна територия, макар и с минимален ръст от 0,03% до ниво от 4 324,98 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 22.01.14 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още