IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер намеква за отстъпки за зелената енергия

ЕК представи план в подкрепа на развитието на енергията от морски източници

20:13 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йотингер:&nbsp;&quot;Ние ще трябва да позволим отстъпки&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йотингер: "Ние ще трябва да позволим отстъпки". Снимка: Ройтерс

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер предполага, че в бъдеще може да се стигне до изключение по отношение на освобождаване от такси за финансиране на възобновяеми енергийни източници. "Ние ще трябва да позволим отстъпки", каза Йотингер във вторник, визирайки към конкурентоспособността на този енергоемък отрасъл.

В рамките на събитие, организирано от германския икономически всекидневник Handelsblatt в Берлин, комисарят все пак защити процедурите за нарушения, започнати от Европейската комисия заради едно от изключенията в Германия. „Част от германските разпоредби може би нарушават конкурентоспособността“, каза той. "Ние трябва да го проверим".

Йотингер похвали усилията на федералното германско правителство за реформиране на Закона за възобновяеми енергийни източници (EEG). "Тук има нужда от рестарт," каза той. Комисарят обяви, че ще помогне на Германия да направи своя нов закон „съвместим с европейските норми“.

Само ден по-рано  Йотингер, заедно с колегата си Мария Даманаки представиха  нов план в подкрепа на развитието на възобновяемите морски източници в енергийния сектор в Европа. Основен акцент в плана е създаването на Форум за енергията от морски източници, в който заинтересованите страни да работят заедно за изграждане на мощности и за насърчаване на  сътрудничеството. Целта е този нов сектор на "морската енергия"  да може да извърви пътя до пълна индустриализация. Енергията от морски ресурси обхваща всички технологии за добив на енергия от възобновяеми източници от моретата и океаните, освен разположените в морето вятърни генератори. Използването на тези ресурси може да допринесе за намаляване на въглеродните емисии в икономиката на ЕС и да генерира сигурна и надеждна енергия от възобновяеми източници в Европа.

"Както се подчертава в нашата стратегия за "син растеж", моретата и океаните имат потенциала за огромен икономически растеж и за разкриване на така необходимите работни места. Трябва да помогнем на сектора на морската енергия да се развие  напълно, за да можем с помощта на иновациите да използваме неговия потенциал, като същевременно осигурим чиста и  възобновяема енергия за Европа", каза европейският комисар по  въпросите на морското дело и рибарството Мария Даманаки.

„Секторът на морската енергетика предлага важна възможност за укрепване на сигурността на доставките. Целта на съобщението е да допринесе за насърчаване на технологичните иновации и за постигане на целите, залегнали в стратегията "Европа 2020",  както и в по-широк план. Разработването на широк набор от източници на възобновяема енергия, включително морска енергия също така улеснява тяхната интеграция в европейската енергийна система", посочи Йотингер.

Пример за възобновяемо отопление вижте в материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още