IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dax се пребори за лек ръст

Акциите на френския строител на електроцентрали Alstom бяха наказани особено жестоко със спад от 13,78%

19:39 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Dax се пребори за лек ръст

Щедростта на Китайската централна банка помага на фондовите борси в Европа във вторник следобед да отчетат ръстове, а междувременно докара и германския водещ индекс Dax до нов рекорд за всички времена. Краткосрочните лихвени проценти на китайския паричен пазар се понижиха, след като централната банка изля необичайно високо количество пари на пазара – 31 млрд. евро. Тя иска да предотврати потенциална криза на ликвидността поради прекомерно търсене на пари преди китайската Нова година. Това допринесе за намаляване на напрежението и на европейските фондови пазари.

По време на сесията Dax си проправяше с усилие, но стабилно пътя нагоре. В следобедните часове  индексът бе с 0,8 на сто по-висок до 9789 пункта, малко преди да достигне новия рекорд от 9794 пункта. Euro Stoxx 50 се повиши с 0,7 на сто до 3175 пункта - най-високото си ниво от септември 2008 г. насам. В Париж и Лондон индексите приключиха сесиите си почти без промени.

Новата година в Китай започва на 31-и януари. „До тогава винаги може да се стигне до напрежение на паричния пазар", казва Филип Нимерман от BHF-Bank. Китайската централна банка е доказала обаче с подкрепата си на ликвидността, че е готова да отговори на нарастващото търсене на пари.

За попътен вятър се погрижиха и добрите тримесечни резултати на Delta Airlines и телеком оператора Verizon Communications. И двете акции отчетоха стабилен ръст на Nasdaq в ранната търговия.

Спирачката пък идва от германската икономика. Икономическите очаквания на участниците на финансовите пазари според месечната анкета за януари останаха малко под очакванията. Индексът на икономическите настроения на института ZEW спадна до 61,7 пункта през първия месец на 2014 г. спрямо отчетените месец по-рано 62 пункта. 

"Резултатът не е толкова драматичен, особено след като през декември имаше рязко увеличение", заяви Анализа Пиаца от Broker Newedge.

Публикуваната по-рано през деня актуализирана оценка на МВФ показа, че световната икономика ще нарасне с повече от очакваното през тази година. Последните данни на организацията отчетоха, че глобалният икономически растеж ще достигне 3,7 на сто спрямо разширяването от 3,6%, прогнозирано през октомври 2013 г.

"Финансовите условия в развитите икономики са облекчени в сравнение с доклада от октомври 2013 г. Малката промяна дойде след решението на Федералния резерв на САЩ от 18 декември да започне ограничаване на количествените мерки за облекчаване. Това включва по-нататъшно намаляване на рисковите премии по държавните дългове на засегнатите от кризата икономики в еврозоната", отбелязаха от организацията.

Най-голямата икономика в света – САЩ, се очаква да нарасне с 2,8% през тази година спрямо предишната оценка от 2,6%.

Друго изследване от деня показа, че инвеститорите са най-оптимистично настроени за глобалната икономика от почти пет години. Ръстът на доверието е стимулиран от воденото от САЩ възраждане на индустриализираните държави. 72 на сто от анкетираните от Bloomberg заявиxa, че икономиката на САЩ се подобрява в сравнение с 53 на сто година по-рано.

Най-големият победител DAX е Henkel, чиито акции днес са по- скъпи с 2,3 на сто до рекордните 85,68 евро за брой. Вместо 25 на сто от базираната в Дюселдорф компания възнамеряват да раздадат до 35 на сто от печалбата си на акционерите си.

Сезонът на тримесечните отчети в Европа е повече от неравномерен. SAP измести целта си за  марж на печалбата от 35 на сто от 2015 на 2017 г. Това накара акцията да поеме надолу. Инвестициите в бизнеса с уеббазиран софтуер също оказват натиск върху маржовете. Разочарованието на инвеститорите резултира в лек спад от 1,7 на сто.

Акциите на френския строител на електроцентрали Alstom бяха наказани особено жестоко със спад от 13,78%. Alstom намали целите си за маржин за тази и за следващата фискална година. Вината за това е в спада на търсенето на турбини за електроцентрали. Енергийните компании от цял свят изграждат по-малко електроцентрали, съобщават французите.

Добри новини обаче има за Unilever. Органичните приходи от продажби през миналата година, без придобивания на компании, са се повишили с 4,2 на сто. Анализаторите очакваха увеличение от 3,9 на сто. Акцията скочи значително с 1,76% и повлече нагоре курсовете на Danone (2,06%) и с Nestle (0,44%).

Отбягвани днес бяха акции на компании от суровинния сектор, който напоследък е по-слаб. В късните вечерни часове се очаква BHP Billiton, един от най-големите минни концерни в света, да представи резултатите си за изминалото тримесечие. Акциите на компанията отчетоха спад от 1,7%.

Повече за резултатите на  Unilever вижте във видео материала на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още