IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: HSBC има дупка в баланса от 111 млрд. долара

Експозицията към проблемни активи в Китай и операциите на ипотечния пазар в Хонконг са сред причините за безпокойство, сочи доклад на Forensic Asia

10:44 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Анализатори: HSBC има дупка в баланса от 111 млрд. долара

Една от най-големите банки в света – HSBC, има "крещящи проблеми" и може да се наложи да запълва капиталова дупка от 111 млрд. долара, твърди противоречив нов доклад.

Анализ на Forensic Asia – базирана в Хонконг изследователска компания, разкритикува остро банката за "преувеличените печалби, недостатъчно капитализираните баланси, правните и регулаторни проблеми", пише CNBC.

HSBC обикновено е разглеждана като една от най-стабилните банки във Великобритания. Финансовата група успя да се измъкне oт финансовата криза без да се налага да повишава допълнително капитала си, до голяма степен благодарение на силата си на външните пазари.

В края на третото тримесечие на 2013 г. банката отчете съотношение на капитала от първи ред (tier 1 capital) от 13,3% – много повече от изискваните от международните регулатори 4 на сто.

Според Forensic Asia HSBC е запълнила баланса си със "съмнителни активи" на стойност между 63,6 и 92,3 млрд. долара. Това означава, че банката ще има нужда от сума между 58 и 111 млрд. долара до 2019 г., за да успее да успее да отговори на по-строгите капиталови изисквания.

Един от основните изтъкнати от Forensic Asia проблеми е, че HSBC не е намалила експозицията си в проблемните активи в континенталната част на Китай достатъчно бързо. Операциите на ипотечния пазар в Хонконг, който бързо се свива, тъй като правителството спря подпомагането на кредитирането, е друга от причините за безпокойство.

От HSBC отказаха да коментират доклада. Цената на акциите на банката в Хонконг отстъпи с 0,35 на сто в петъчната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още