IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна прие бюджета си за 2014 г.

Напрежението в парламента ескалира и се стигна до физическа саморазправа

19:52 | 16.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна прие бюджета си за 2014 г.

Украинският парламент прие бюджета на страната за 2014 г. въпреки опитите на опизицията да попречи на вота, съобщава РИА Новости.

Законът за бюджета беше подкрепен от 249 депутати и беше гласуван при ускорена процедура без обсъждане, след като представителите на опозицията направиха дискусията невъзможна.

В новата финансова рамка е заложен дефицит от 8,75 млрд. долара. За да го намали, правителството ще ореже социалните помощи и медицинските разходи. Макар че държавният глава все още не е сложил подписа си под бюджета, финансовата рамка вбеси опозицията.

При внасянето в пленарна зала на законопроекта за наказанията и глобите за неразрешени масови протести напрежението ескалира дотолкова, че се стигна до саморазправа между депутатите. Според черновата на документа хората и организаторите на непозволени демонстрации ще бъдат наказвани с глоба или с арест до 10 дни.

Междувременно протестиращи продължават да се събират на централния площад в Киев, като част от демонстрациите са срещу правителственото решение да се откаже от асоциирането на Украйна с Европейския съюз.

По думите на опозиционния лидер на партия “Удар” Виталий Кличко законите, които са гласувани днес, не отговарят на нормите и правилата. Според него те нямат никаква законодателна стойност и са гласувани чрез измама.

Още за вълненията по време на гласуването на украинския бюджет за 2014 г. вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още