IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Буреносните облаци над френската икономика

Втората по големина икономика в еврозоната страда от раздут държавен сектор, силна намеса на държавата, висока безработица, слаб икономически растеж

09:00 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на Франция Франсоа Оланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Франция Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Необходимостта от корекция на курса на развитие на Франция е толкова видима, че дори и най-големият скандал не може да я засенчи.

Втората най-голяма икономика в еврозоната остава единствената, която е изправена пред сериозни проблеми и все още не е направила много за да ги реши.

Заради високата безработица, която продължава да расте, икономическия растеж, който е ту отрицателен, ту положителен, с раздутия публичен сектор над френската икономика надвиснаха буреносни облаци.

Франция се прости със заветния си топ рейтинг от ААА. Международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Франция до АА, позовавайки се на липсата на напредък в правителствените реформи на икономиката на страната.

След идването на власт на президента социалист Франсоа Оланд през 2012 г., данъкът общ доход и социалните осигуровки в страната скочиха до небето. Най-високата данъчна ставка е 75%, основният ДДС бе увеличен до 20 на сто, а този за а хотели, ресторанти и обществен транспорт нарасна от 7% на 10%.

Наблюдаваме правопропорционална зависимост между рейтинга на Оланд и доверието на населението – и двете спадат. Обратната им връзка с данъчните ставки е другата лоша тенденция.

Макар и да обеща, че от 2015 г. няма да има повече повишения на данъците, защото са станали „твърде тежки“ Франсоа Оланд става жертва на държавната намеса в икономиката.

Повечето критици на френския модел на намеса в икономиката призовават за намаляване на данъчната и административната тежест, които изправят бизнеса пред непривлекателни условия. Множеството регулации и данъци затрудняват икономическата активност, като същевременно не спомагат за изчистване на друг от сериозните проблеми – задлъжнялостта на правителството.

Държавният глава отвърна на удара, като заяви готовност с увеличеният ДДС да финансира данъчните облекчения за фирмите на стойност 20 млрд. евро, като по този начин ще им бъдат намалени разходите за труд.

По всичко личи, че втората по големина икономика в еврозоната се движи в посока, обратна на движението на Италия и Испания, които потърсиха спасителна помощ по време на кризата. Франция дори не може да се сравни и с гигантите Великобритания и Германия, които реализираха скоростен икономически ръст.

Настоящото управление е изправено пред огромни предизвикателства в бъдеще. Предстоят общинските избори през март и изборите за Европейски парламент през май. Това е удобен момент както за домакинствата, така и за пазарите, за да се види доколко стабилно е доверието в настоящото управление.

Ако резултатът е по-оптимистичен от очакваното, времето несъмнено ще е удобно за реализиране на реформи.

А дали няма да е късно? Великобритания вече не иска да чака и бъдещето пред единния европейски проект изглежда поставено на карта.

Как се отразиха скандалите около личния живот на президента Франсоа Оланд върху доходността по 10-годишните френски облигации? Какви решения трябва да вземе той и ще отслабне ли намесата на държавата в икономиката може да разберете от разговора на Иван Нончев от Bulgaria on Air cъс Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още