IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Газпром" засилва влиянието си в Япония

Руската компания иска да консолидира своето влияние в местния енергиен пазар, за да гарантира стабилното търсене на продуктите си

17:09 | 04.01.14 г.
"Газпром" засилва влиянието си в Япония

Руската енергийна компания "Газпром" е готова да участва по-сериозно в развитието на вътрешната енергосистема в Япония. Това заяви заместник-председателят на държавната корпорация Александър Медведев в интервю за японският вестник Hokkaido Shimbun.

"Ще обсъдим на двустранно равнище въпросите, свързани с енергетиката в Япония", посочи Медведев, цитиран от ИТАР–ТАСС.

По думите му руската компания може да си сътрудничи с Токио в проектирането и изграждането на газопроводи, които свързват различните части на основната територия на Япония.

Заместник-председателят на "Газпром" посочи също, че намерението на руската компания е "да консолидира своето влияние на енергийния пазар в Япония, за да гарантира стабилното търсене" за своите продукти.

Япония продължава да внася по-голямата част от енергийните си продукти от чужбина. Столицата Токио е най-големият купувач на втечнен природен газ в света, като през 2012 г. обемът на вноса на тази суровина достигна 55,8 млн. тона.

Междувременно след аварията в атомната електроцентрала "Фукушима-1" през 2011 г. Япония се лиши от всички свои ядрени реактори, което доведе до рязко нарастване на разходите за закупуване на горива. В тази връзка, правителството на Шиндзо Абе декларира готовността си да проведе разговори с руската страна, която към момента внася около 9% от целия консумиран природен газ в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още