IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съвет на Франция одобри данъка "богатство"

Доходите над 1 млн. евро ще се облагат с данък 75% още от догодина

21:12 | 29.12.13 г. 2
Конституционният съвет на Франция одобри данъка "богатство"

Конституционният съвет на Франция одобри спорния данък от 75% върху най-високите доходи, съобщава FT. Данъкът ще се приложи още през 2014 г. за доходите, получени през 2013 г.

Поне засега се планира високата ставка да действа временно, за две години – за доходите, получени през 2013 и 2014 г.

Миналата година съветът отмени данъка заради неговата формулировка, припомня изданието. Президентът на Франция Франсоа Оланд обаче го преформулира въпреки критиките и предупрежденията, че режимът ще прогони богатите от страната и ще доведе до спад на данъчните постъпления в хазната.

Високият данък върху най-високите доходи беше едно от ключовите предизборни обещания на Франсоа Оланд, припомня още изданието.

В решението на Конституционния съвет се посочва, че предложението за 75% данък върху доходите над 1 млн. евро съответства на конституцията. Предвижда се работодателите да внасят данък от 50% върху изплатените суми над 1 млн. евро. Ефективна ставка от 75% ще се постига чрез други данъци и социални такси.

Данъчната политика на правителството на Оланд е обвинявана за липсата на инвестиции от страна на бизнеса. Френският президент обаче настоява, че не е имало драстично повишение на данъчното бреме, откакто е на власт, и обещава да няма повече повишения на налозите след 2015 г.

Популярността на Оланд обаче продължава да се срива, а последните данни за безработицата във Франция нанесоха още един удар върху крехкото му правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Спящият бик
преди 10 години
***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
serafima
преди 10 години
Още един повод за нашите умни, красиви и богати протестиращи да се сърдят на БСП, защото искат да въведат такъв данък. Те са от най-бедната страна, но не искат намаление на цените на тока, увеличение на пенсиите и т.н. Така са им казали олигарсите и те го изпълняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още