IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Citigroup очаква разочарование от европейските акции през 2014 г.

Насочете се към не особено популярни в момента сектори, като например комуналните услуги, съветват експертите от американската банка

16:28 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Citigroup очаква разочарование от европейските акции през 2014 г.

Пазарите вероятно ще се съвземат през 2014 г., което ще направи предстоящите месеци подходящи за пренасочването в не особено популярни в момента сектори, като например комуналните услуги. Това заяви пред CNBC главният стратег на звеното за американските капиталови пазари в Citigroup Тобиас Левкович.

Анализаторът базира прогнозата си на три причини – атрактивните цени, покачването на приходите и по-бързо подобряваща се от очакваното икономическа среда.

"Само един пример: нефтопреработвателната промишленост използва 10 на сто от електроенергията в Съединените щати. Ако отчитаме подобрение при добива на нефт и газ... това всъщност ще бъде използвано от тези компании по начини, които повечето хора не възприемат", посочи Левкович.

По думите на експерта индустриалният бизнес също предлага добри възможности.

"Индустрията е отрасъл, в който много хора искат да инвестират някакви средства. Мисля, че движението на акциите в много от случаите отразява това", отбеляза анализаторът от Citigroup.

"Някои области, като например космическите изследвания, ще продължат да се представят добре. Минните компании обаче вероятно няма да постигнат положителен обрат", добави още Тобиас Левкович.

Анализаторът прогнозира високотехнологичните капиталовите разходи да нараснат с 13 на сто през 2014 г., сигнализирайки за положителното развитие на сектора.

"Ръстът на S&P 500 може да достигне около 7 на сто. Не смятам, че ще достигне равнище от 10 или 12%, освен ако имаме стабилен икономически растеж по целия свят", допълни още той.

Според актуалния анализ на Citigroup в края на 2014 г. водещият американски бенчмарк ще достигне равнище от около 1 900 пункта.

По думите на Левкович инвеститорите трябва да бъдат внимателни с размера на средствата, които заделят за Европа. "Смятаме, че ще има известно разочарование там", лаконично посочи анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още