IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изкупи първи пакет държавен украински дълг

Москва е платила 3 млрд. долара, съобщи руския премиер Дмитрий Медведев

14:51 | 24.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Русия изкупи първи пакет държавен украински дълг

Русия е купила първия транш украински дълг на стойност 3 млрд. долара. Това съобщи премиерът на Русия Дмитрий Медведев на среща със своя украински колега Микола Азаров.

„Вчера по моя заповед и на на основание на подписаните документи, се сдобихме с пакет държавни облигации на сумата 3 млрд. долара, които вече са в сметките на централната банка на Украйна, заяви Медведев, цитиран от ИТАР ТАСС.

Това беше потвърдено и от украинския премиер Азаров. "Нашите рейтинги се повишиха и излязохме от тази финансова зона, в която се намирахме преди", допълни още той.

Припомняме, че на 17 декември държавните глави на двете страни договориха Русия да изкупи украински държавен дълг на обща стойност 15 млрд. долара. Беше договорено и намаление на цената на природния газ.

При обявяването на това споразумение Путин беше категоричен, че то „не е свързано с никакви условия: повишаване или намаляване, или замразяване на социалните стандарти, пенсии или заплати”, намеквайки за условията, при които другите международни институции отпускат заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още