IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър прие бюджета си за 2014 г.

Той е стриктно изготвен въз основа на ангажиментите, поети в споразумението с международните кредитори

11:46 | 20.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кипър прие бюджета си за 2014 г.

Бюджетът на Кипър за 2014 г. беше приет от парламента след продължителни спорове и дебати. Това е първият бюджет на страната, изготвен стриктно въз основа на ангажиментите, които тя е поела в споразумението си с международните кредитори.

Бюджетът на Тройката предвижда икономически спад от 3,9 на сто, а в държавната хазна да влязат 5,64 млрд. евро приходи.

Брутният вътрешен продукт ще се свие, както и бюджетните разходи, които ще слязат надолу с 5,5%. Безработицата, която през тази година е 17 на сто, ще достигне 19,5% през следващите 12 месеца. 

По време на гласуването на новата финансова рамка на страната гласуваха общо 54 депутати. 30 от тях подкрепиха новия бюджет, други 20 се обявиха „против“, а четирима се въздържаха.

Редица обществени организации, както и синдикатите, изразиха недоволството си от бюджета за следващата година, определяйки го като рецепта за безизходица. Според тях той няма да стимулира икономическия растеж.

Според Тройката обаче Кипър върви по правилния път. В резултат от изпълнението на договорената с кредиторите програма за възстановяване на страната ще бъде отпуснат и третият транш от спасителния заем.

Миналата година Кипър достигна до ръба на фалита, изправяйки се пред парична криза, породена от фискалната нестабилност на Гърция. Наложи се затварянето на неплатежоспособна банка, а страната рекапитализиран втория проблемен кредитор чрез 10 млрд. евро помощ от ЕС и МВФ. 

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Задава ли си Някой Въпроса - нужни ли са реформи в Кипър?- изглеждат ли ви субективно-нормални и задължителни реформите, направо от самосебе си :)))))))))) - "щото много били яли" - ами кой им даваше обективно да ядат? И защо? :)))"на тъпия въпрос на misanthrope:- И защо реформите се правят когато няма пари?логичния отговор е:- защото когато има пари - няма нужда от Реформи!!!"Сетихте ли се :)))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още