IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС върви напред с подготовката на правната рамка за спасяването на банки

Интервенциите ще се осъществяват при определени условия и след одобрение на европейските власти

18:36 | 12.12.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕС върви напред с подготовката на правната рамка за спасяването на банки

Европейският съюз (ЕС) постигна споразумение по единния правилник за справяне с проблемните банки, съобщава FT.

Представители на Европейския парламент (ЕП) и държавите-членки постигнаха сделка по директивата за оздравяване и закриване на затруднени банки, която цели да скъса връзките между финансовите институции и правителствата и да прехвърли тежестта на разходите за спасяване на банките от данъкоплатците към кредиторите, вложителите и акционерите.

Съгласно споразумението правилата ще влязат в сила от 2015 г. в целия ЕС. Частта на споразумението, която въвлича в процеса по стабилизиране на банките техните кредитори, ще започне да се прилага от 2016 г. - две години по-рано от първоначално предвиденото.

Предвижда се след 2016 г. в спасяването на банки да се въвличат акционери, кредитори и собственици на негарантирани депозити.

С приемането на директивата правителствата ще имат по-голяма гъвкавост по отношение на рекапитализирането на банките. Интервенциите обаче ще се осъществяват при определени условия и след одобрение на европейските власти, включително и предпазването от загуби на някои кредитори.

В изключителни случаи ще се позволява и национализация на банки, но само след като бъдат изпълнени минимални критерии за тяхното стабилизиране.

Националните власти ще трябва да създадат специални фондове за стабилизиране на банките или да въведат специални такси, като през следващите 10 години трябва да наберат сума, възлизаща на около 1% от общия обем на гарантираните депозити в ЕС.

„С тези нови правила мащабните планове за спасяване на банките и последиците от това за данъкоплатците най-накрая ще останат практики от миналото“, коментира еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние.

Правната рамка обаче дава инструменти за справяне със затруднените кредитори на национално ниво. Централизираната система за стабилизиране на банки на ниво еврозона е все още на етап преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Mr_crash
преди 10 години
***, на Барон Мюнхаузен ще трябва да му плащатат патент за идеята! Вместо да натиснат длъжниците, натискат кредиторите. Браво, утре отивам да взема кредит, да му мислят акционерите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още