IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Европа продължиха мечия тренд на Wall Street

Инвеститорите останаха под психологически натиск преди срещата на Фед през следващата седмица

19:11 | 11.12.13 г.
Пазарите в Европа продължиха мечия тренд на Wall Street

Водещите борси на Стария континент приключиха сесията в сряда на червена територия, продължавайки мечия тренд от вчерашната и началото на днешната търговия на Wall Street. Спадовете дойдоха въпреки позитивните новини отвъд Океана, където демократите и републиканците постигнаха споразумение за бюджета.

Във Франция CAC 40 изгуби 0,09% до 4 087,30 пункта. Германският DAX изтри 0.41% до 9 077,50 пункта, докато в Испания IBEX 35 се смъкна с 0,81% до 9 361,50 пункта.

На Острова FTSE 100 отстъпи с 0,26% до 6 506,30 пункта, а в Италия FTSE MIB затвори търговията със спад от 1,35% до 7 990,00 пункта.

Късно във вторник в САЩ представителите на двете основни политически партии – Демократическата и Републиканската, постигнаха споразумение за намаляване на автоматичните съкращения на разходите. Сделката ще осигури на федералното правителство финансиране за следващите две години и ще намали държавния дефицит с 23 млрд. долара.

За да бъде одобрено и на теория, споразумението трябва да бъде гласувано контролирания от републиканците Сенат. Вотът най-вероятно ще се проведе в петък.

"В резултат на сделката, американските фискални проблеми ще тежат по-малко на инвеститорите през следващата година. В краткосрочен план фискалното облекчаване също така ще продължи да стимулира икономическия растеж в САЩ. Това спомага за доверието, че американската икономика ще нарасне с 3 на сто през следващата година", заяви Шейн Оливър, главен икономист в AMP Capital.

По-рано през деня азиатските капиталови пазари също отчетоха отстъпления въпреки позитивната новина за постигнатото споразумение в САЩ.

В Италия управляващата коалиция на италианския премиер Енрико Лета оцеля във вота на доверие в долната камара на парламента.

Кабинетът на Лета спечели 379 гласа "За" срещу 212 "Против" въпреки разногласията с доскорошните партньори от партията на Силвио Берлускони "Народ на свободата".

В реч пред долната камара Лета призова за "ново начало" и очерта приоритетите си за 2014 г. В списъка на най-наболелите въпроси бяха стимулирането на икономиката, намаляването на безработицата и реформирането на избирателния закон.

Лета пое властта преди седем месеца, след като нито една партия не спечели пълно мнозинство в Сената. В началото на октомври Берлускони направи опит да свали правителството, оттегляйки част от министрите си в кабинета.

Същевременно след 16-часови преговори финансовите министри на държавите от еврозоната постигнаха основно споразумение за закриването на проблемни банки и разпределение на разходите.

Споразумението ще започне да се изпълнява в “кипърски стил” – в спасяването на затруднените банки ще бъдат въвлечени техните вложители. Притежателите на големи депозити ще са първите, които ще подпомогнат финансовите институции в усилията им да оцелеят.

Ако след това са необходими повече средства, ще бъдат използвани националните фондове за преобразуване на банките. Ако и след това има нужда от допълнителни финансови средства, те ще бъдат осигурени от специален фонд, който ще се формира през следващите 5 до 10 години.

Акциите на испанския търговец на дребно Inditex поевтиняха с 0,92%, въпреки че компанията отчете както по-висока от прогнозираното печалба за третото тримесечие, така и 10 на сто ръст на продажбите през първите шест седмици на четвъртото.

Германският издател Axel Springer обяви, че е около 150 000 абонати плащат за онлайн изданието на таблоида Bild. Платеният онлайн абонамент бе стартиран в средата на юни. След публикуването на новината капитализацията на дружеството набъбна с 1,15 на сто.

Британският банков гигант Lloyds Banking Group бе глобен с 28 млн. паунда от властите на Острова заради "сериозни недостатъци" в начина, по който е стимулирал членовете на екипа си. Акциите на дружеството поевтиняха с 1,18 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още