IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започнаха седмицата с оптимизъм

Позитивните икономически данни от САЩ от миналата седмица окуражиха инвеститорите на Стария континент

19:16 | 09.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси започнаха седмицата с оптимизъм

Основните индекси на борсите в Европа приключиха първата търговска сесия за седмицата с повишения. Оптимизмът се пренася и през новата седмица, след като положителните данни за пазара на труда в САЩ от петък продължават да окуражават инвеститорите. Пазарните участници не обърнаха голямо внимание на данните за вноса на Китай, които не оправдаха очакванията. Въпреки това те бяха причината акциите на добивните компании да поевтинеят.

В Лондон водещият индекс FTSE 100 приключи сесията с ръст от 0,11% до 6559,48 пункта. Немският бенчмарк DAX затвори с повишение от 0,25% до 9195,17 пункта. Във Франция САС 40 прибави също 0,11 на сто към стойността си и достигна 4134,10 пункта. Испанският индекс IBEX 35 се покачи с 0,92% до 9487,40 пункта.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 приключи с повишение от 0,2% до 1273,11 пункта.

Докато данните за износа на Китай оправдаха очакванията на анализаторите и показаха, че експортът на азиатската страна през ноември е нараснал с 12,7%, то вносът се оказа под прогнозите. Вносът се покачи само с 5,3%, изоставайки много от чакания ръст от 7,2%. Данните оказаха негативно влияние на добивните експортно-ориентирани компании на Стария континент.

Въпреки това новините, че ръстът на инфлацията в Китай се е забавил до 3% през ноември от 3,2% през октомври, днес изпратиха индексът Shanghai Composite отвъд границата от 2240 пункта. Водещият борсов индекс на Поднебесната империя записа 3-месечен връх.

В петък данните за трудовия пазар на САЩ показаха, че новоразкритите работни места през предпоследния месец на годината са били 203 хил., което е повече от очакваното. Именно добрите новини изстреляха водещите индекси. Безработицата падна до 5-годишно дъно, а потребителското доверие се качи до 5-месечен връх.

Италианският FTSE MIB затвори с ръст от 0,89% до 18 285,52 пункта, воден от поскъпването на акциите на Banca Monte dei Paschi di Siena. Най-големият инвеститор в банката съобщи, че ще гласува против планираната емисия права. Книжата на кредитора прибавиха 4,91% към цената си.

Сред печелившите компоненти на FTSE 100 са застрахователната компания Aviva и International Airlines Group (AIG). Книжата им поскъпват със съответно – 2,27 на сто до 428,90 паунда и с 2,38% до 366,10 паунда.

Акциите на HSBC поевтиняха с 0,24% до 657,70 едната след публикация във вестник Financial Times. Според нея банката възнамерява да съкрати до 30% от дейността си в поделението си за банкиране на дребно. Причината – кредиторът трябва да отговори на новите правила, които изискват от британските банки да намалят дейността си в банкирането на дребно.

GDF Suez прибави 2,03% към пазарната си капитализация, след като инвестиционната банка Merrill Lynch повиши оценката за акциите на френската енергийна компания от „неутрална“ до „купувай“.

Книжата на Antofagasta поевтиняха с 0,98%, защото Morgan Stanley занижи оценката на акциите на базираната в Чили компания за добив на медна руда на „подценена“.

Vedanta Resources ще напусне състава на FTSE 100, отстъпвайки мястото си на наскоро приватизираните британски пощи Royal Mail. Акциите на добивната компания поевтиняха с 2,27% след новините и по този начин увеличиха общите загуби на компаниите в сектора в днешната сесия.

Това ще бъде третата компания от сектора, която напуска индекса след Kazakhmys и Eurasian Natural Resources Company.

Групата EADS, която притежава Airbus, обяви намеренията си да съкрати до 5800 служители в своя отдел за отбрана до края на 2016 г. От EADS съобщиха, че ще започнат „съществена консолидация" на поделенията си в Германия, Франция, Испания и Великобритания. Това е част от плана за преструктуриране на компанията, която тя предостави на Европейския работнически съвет днес. Книжата на EADS се търгуваха с ръст от 0,82% до 50,49 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още