IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данните от САЩ дадоха тласък на европейските борси

Въпреки ръстовете в петък всички водещи индекси на континента затвориха седмицата със спадове

19:26 | 06.12.13 г.
Данните от САЩ дадоха тласък на европейските борси

Европейските капиталови пазари се върнаха на зелена територия в петък след петте поредни сесии на спадове, пише MarketWatch. Тласък дадоха по-добрите от очакваното данни за икономиката на най-големия външнотърговски партньор на Стария континент – САЩ.

Индексът Stoxx Europe 600 се покачи с 0,7% до ниво от 316,50 пункта, понижавайки седмичното си отстъпление до 2,7 на сто.

Акциите на Berkeley Group Holdings поскъпнаха с 11%, след като компанията се похвали с ръст на приходите за фискалното полугодие от 20 на сто.

Пазарната капитализация на Royal Dutch Shell се разшири с 2,9%, след като HSBC коригира в посока нагоре инвестиционната си оценка за британско-холандското дружество.

Британската банка също така покачи перспективи си за Total SA, BG Group и BP, което стимулира книжата им към растеж от съответно 0,9%, 1,1 на сто и 0,5 на сто.

Преди публикуването на статистическите данни от САЩ в 15:30 часа европейските фондови пазари се лъкатушеха между малки печалби и загуби. 203 000 са новосъздадените работни места отвъд Океана през ноември. Същевременно безработицата в най-голямата икономика в света спадна до 7% от 7,3 на сто и слезе до 5-годишно дъно.

Спадът в безработицата се дължи главно на завръщането на държавните служители по работните им места, след като през октомври правителство спря да работи. Въпреки това текущото ниво на безработица е най-ниско от ноември 2008 г. Преди блокирането на работата на правителството тя бе 7,2 на сто.

Позитивните данни за заетостта предполагат, че американската икономика продължава да се движи с умерено темпо. Дали това е достатъчно, за да подтикне Федералният резерв да изтегли масивните си парични стимули преди края на годината обаче не може да се каже. Централната банката са САЩ стимулира националната икономика с по 85 млрд. долара свежа ликвидност всеки месец.

Данните на Министерството на труда на САЩ показаха още, че средното почасово заплащане е нараснало с 4% до 24,15 долара на час.

В Лондон индексът FTSE 100 нарасна с 0,8% до 6 551,99 пункта. Въпреки това измерителят затвори седмицата с отстъпление от 1,5 на сто.

Френският бенчмарк CAC 40 спечели 0,7% до 4 129,37 пункта, но отчете седмична загуба от 3,9%. В Германия пък DAX 30 добави 1% до 9 172,41 пункта , затваряйки първата седмица на декември със спад от 2,5%.

Vodafone Group помогна за тласъка на британския бенчмарк, след като капитализацията на дружеството нарасна с 2,1%.

Във Франкфурт Deutsche Telekom добави 1,7%, след новината, че банката планира да съкрати 200 свои стокови трейдъри.

Акциите на STMicroelectronics NV поевтиняха с 1,7% в Париж, след като стана ясно, че компанията ще напусне индекса CAC 40. От 23 декември нататък нейното място ще бъде заето от Alcatel-Lucent.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още