IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ повиши леко очакванията си за растежа в еврозоната през 2014 г.

Марио Драги обяви, че се предвижда БВП на региона да нарасне с 1,1% догодина, като през 2015 г. ще се ускори до 1,5%

17:44 | 05.12.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ повиши леко очакванията си за растежа в еврозоната през 2014 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) леко завиши очакванията си за икономическия растеж на еврозоната догодина. Председателят на банката Марио Драги посочи, че очакванията са брутният вътрешен продукт (БВП) на региона да нарасне с 1,1% през 2014 г. Предишната оценка беше за ръст от 1%.

За 2015 г. очакванията са икономическият растеж да се ускори до 1,5%, но за настоящата година БВП ще се свие с 0,4 на сто, прогнозират от централната банка.

Що се отнася до инфлацията, и през следващите две години нивото й ще остане далеч от заложената цел от 2%. За тази година ЕЦБ прогнозира, че потребителските цени ще нараснат с 1,4%, през следващата година се очаква ръстът им да се забави до 1,1% (предишната прогноза беше за инфлация от 1,3%), а през 2013 г. да се ускори до 1,3%, съобщи Драги на редовната му пресконференция, предаде MarketWatch.

Председателят на ЕЦБ потвърди, че очаква еврозоната да бъде обхваната от ниска инфлация за „продължителен период от време“. Той подчерта, че „паричната и кредитната динамика са потиснати“.

Марио Драги коментира още, че понижението на основния лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0,25% през ноември е било напълно оправдано заради ниската инфлация. Той предупреди, че има нужда от време преди да коментира ефектите от решението на ЕЦБ за основната лихва. Днес ЕЦБ запази без промяна основната си лихва.

Същевременно председателят на банката посочи, че за момента ръководството й не предвижда ново понижение на лихвите. Той допълни, че ЕЦБ разполага и с други инструменти за въздействие върху икономиката, но изрази несъгласието си с определянето им като „артилерия“. По думите на Марио Драги определението за набора на инструменти на ЕЦБ изглежда „прекалено военно“.

Драги допълни, че ръководството на ЕЦБ не е обсъждало някакъв конкретен инструмент, който да приложи, ако има необходимост от допълнителни действия.

Той отхвърли категорично, че еврозоната може да се превърне във втора Япония. По думите му ЕЦБ е започнала много по-рано от Японската централна банка да предприема мерки, за да минимизира рисковете от дефлация. Драги допълни, че ЕЦБ прави преглед и на качеството на активите на банките, докато Япония се е забавила при решаването на проблемите заради затруднените банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
DerekBG
преди 10 години
Честит празник!!! На всички, на добрите момичета и момчета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
DerekBG
преди 10 години
Реално е да се смята, че държавите в ЕС са още в рецесия с изключение на Германия и някои северни икономики. Може би действителната тенденция за всяка от страните ще се очертае след края на февруари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
DerekBG
преди 10 години
Прави впечатление основният лихвен процент на ЕЦБ 0.25%. Тази стойност клоняща към нула е почти изчерпана, ще понесе максимално още един спад, ако сегашните мерки непостигнат желаните резултати да изведат икономиките от ЕЗ от рецесията. Така ЕЦБ би се лишила от основен инструмент срещу дефлацията и стимулатор на растежа ...Да опиша риска образно, представете си ядрен реактор с потопени графитни прътове почти до края, промяна на ситуацията и не е ясно дали резервът който остава ще стигне да овладее ситуацията (както в Чернобил)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още