IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's повиши перспективата пред рейтинга на Испания до стабилна

Има достатъчно доказателства за устойчивото ребалансиране на икономиката на страната, посочва рейтинговата агенция

10:41 | 05.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody's повиши перспективата пред рейтинга на Испания до стабилна

Moody's ревизира перспективата пред рейтинга на Испания от негативна на стабилна заради по-добрите перспективи пред икономиката в средносрочен план, предаде Ройтерс.

Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната Ваа3.

От Moody's подчертават, че „има достатъчно доказателства за устойчивото ребалансиране на икономиката на Испания“. В становището се допълва, че перспективите пред публичните финанси на страната също се подобряват.

Рейтинговата агенция смята, че е намалял и рискът от разпространяване на негативните въздействия от събитията в еврозоната, посочва Bloomberg.

“Moody’s смята, че всички евентуални допълнителни нужди от капитал на испанската банкова система ще бъдат ограничени и не се очаква да попречат на бавното подобряване на публичните финанси на страната“, пише още в становището.

Агенцията подчертава още, че значително е намаляла вероятността достъпът на Мадрид до дълговите пазари да бъде отрязан.

През третото тримесечие икономиката на страната излезе от рецесията, продължила две години. Данните сочат, че за първи път от повече от година се повишават и потребителските разходи.

Правителството очаква, че през следващата година икономическият растеж ще е достатъчно силен, за да се създадат повече нови работни места. Въпреки това Международният валутен фонд (МВФ) не очаква нивото на безработицата да падне под 25% преди 2018 г.

Преди дни Standard & Poor’s също повиши перспективата пред испанския рейтинг до „стабилна“ и потвърди дългосрочния рейтинг на страната ВВВ-. Агенцията посочи тогава, че международните позиции на Испания се подобряват на фона на ускоряващия се икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още