IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха сесията със спадове

Пазарните участници отново се опасяват, че Фед ще започне да затяга паричната политика по-рано от очакваното

19:54 | 04.12.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Европейските акции приключиха сесията със спадове

Европейските акции записаха понижения за четвърти ден – най-дългата серия на спад от над пет месеца, заради засилените опасения, че Федералният резерв на САЩ ще започне по-скоро от очакваното да свива стимулите за икономиката, предава Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,6 на сто до 317 пункта, а по-рано регистрира понижение и от над процент. Вчера индексът се понижи с 1,5 на сто, но от началото на годината записва ръст от 13 на сто заради ангажимента на централните банки да поддържат лихвите ниски за продължителен период от време.

В Германия DAX 30 спадна с 0,39% до 9 141 пункта, във Великобритания FTSE 100 изгуби 0,34% до 6 510 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 0,56% до 4 149 пункта.

“Пазарът наблюдава за всякакви знаци за затягане на паричната политика на Фед и данните за заетостта ще спомогнат за засилване на опасенията на инвеститорите”, коментира пред информационната агенция Стюарт Ричардсън от RMG Wealth Management LLP в Лондон.

“Инвеститорите се опасяват, че ако пазарът тръгне надолу, те ще изгубят реализираните печалби. Инвеститорите ще осребрят печалбите си до края на годината”, допълва експертът.

Данните на консултантската компания ADP показаха, че през миналия месец американските компании са наели 215 хил. работници и служители. Консенсусната прогноза на анкетирани от агенцията анализатори беше за разкрити 170 хил. нови работни места.

В петък американското министерство на труда ще публикува данните за заетостта и безработицата. Очакванията са безработицата през ноември да достигне 7,2%.

Същевременно правителствените данни показаха, че през октомври  продажбите на нови жилища са нараснали с най-бърз темп от три десетилетия насам – с над 25 на сто. Докладът на Institute for Supply Management обаче показа, че ръстът на секторът на услугите се е забавил през ноември – знак, че възстановяването на икономиката е неравномерно.

Следващата среща на Федералния комитет по откритите пазари е на 17-18 декември. Очакванията са, че поне засега програмата на Фед за изкупуване на облигации да остане без промяна, а първото и намаление да бъде гласувано през март следващата година. Възможни са обаче и изненади.

Междувременно днес Евростат потвърди, че през третото тримесечие ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е само 0,1%, след като през предходния тримесечен период беше отчетено повишение от 0,3%. На годишна база икономиката на региона се е свила с 0,4 на сто.

Сред най-губещите в днешната сесия се наредиха банките – секторният индекс се понижи най-силно в сравнение с 19-те индустриални групи в Stoxx 600. Днес стана ясно, че Европейската комисия ще глоби група от водещи банки, сред които Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan, Barclays и Societe Generale, заради манипулации на лихвите на междубанковия пазар.

Повече за банковия сектор в Европа може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още