IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EUROSUR – новата система за контрол на границите на ЕС

Държавите по външните граници на общността ще си обменят в реално време данни за миграционни потоци

16:31 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
EUROSUR – новата система за контрол на границите на ЕС

От 2 декември 2013 година започна функционирането на новата система за контрол на границите на ЕС – EUROSUR. Първоначално в механизмът влизат 18 държави от общността, сред които и България. Всъщност в системата участват периферните държави, както и асоциираната към Шенген Норвегия.

На втория етап от развитието на EUROSUR, т.е от 1 декември 2014 година ще се включат и останалите страни от ЕС.

Целта на новата система е да се намали броят на трансграничните престъпления – трафикът на хора и наркотици, както и оказване на помощ на имигрантите. За целта, чрез системата ще бъде възможен обмен на информация между различните агенции, както и координирани действия за предотвратяване на трагедии, като случилото се край бреговете на италианския остров Лампедуза.

В началото на октомври над 300 бежанци от Африка се удавиха след като корабът им се преобърна и потъна.

На този етап разходите за EUROSUR се изчисляват на около 244 млн. евро до 2020 година. Тези средства ще бъдат покрити изцяло от съществуващите европейски програми.

С помощта на новата система, от докладите и разузнавателните данни, събирани с хеликоптери и сателити, ще бъдат създавани „национални картини на състоянието“, които ще бъдат на разположение на всички гранични служби в общността. Така имиграционните потоци могат да бъдат следени в реално време.

Анализите ще бъдат пращани на граничната агенция на ЕС – Frontex, която пък ще изготвя „европейска картина на състоянието“. По този начин по-лесно ще бъдат откривани промените в маршрутите или новите методи, които използват престъпните групи.

Държавите в EUROSUR ще бъдат задължени да спазват човешките права, включително и правилото да не връщат хората в страни, където има заплаха за живота или свободите им, както и всички основни права на ЕС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още