IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските пазари затвърдиха позитивното настроение

Акциите на миннодобивните компании и банките се наредиха сред най-силно поскъпващите в днешната сесия

19:27 | 28.11.13 г. 1
Европейските пазари затвърдиха позитивното настроение

С ръстове на индексите приключи сесията на водещите европейски пазари.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 0,4 на сто до 325 ункта. От началото на ноември индексът е добавил близо процент и е напът да постигне ръст за девети месец от началото на годината, предава Bloomberg. От началото на годината индексът се е разширил с 16%, изчислява агенцията.

В Германия DAX 30 се повиши с 0,38% до 9 387 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави само 0,07% до 6 654 пункта, а във Франция CAC 40 записа ръст от 0,21% до 4 302 пункта.

Акциите на миннодобивните компании и банките се наредиха сред най-силно поскъпващите в днешната сесия. Пазарната оценка на Rio Tinto Group се повиши с над 4 на сто, след като компанията съобщи, че ще похарчи с 3 млрд. по-малко, за да увеличи производствения капацитет на желязна руда. Компанията планира да засили производствения си капацитет в Западна Австралия до 360 млн. метрични тона до 2017 г.

Акциите на Boliden – шведският производител на мед и цинк, поскъпнаха с 5 на сто до 95,2 шведски крони, след като Morgan Stanley повиши рейтинга на компанията заради ръста на цените на медта.

Акциите на двете компании подкрепиха ръста на Stoxx 600 Basic Resource Index – индикаторът днес се повиши с 2,2%, като реализира най-силния ръст сред 19-те индустриални групи в състава на по-широкия индекс.

Акциите на Thomas Cook поскъпнаха с 15%, след като днес компанията обяви, че печалбата преди данъчи и такси се е повишила до 263 млн. паунда за годината, приключила на 30 септември.

Подиндексът, който отразява движенията на акциите на европейските банки, днес се повиши с 0,9 на сто, след като акциите на Banco Comercial Portugues SA поскъпнаха с близо 5 на сто, на Barclays Plc – с 1,2 на сто, а на Commerzbank AG – с 2,2 на сто.

Същевременно сред губещите позиции днес се наредиха акциите на Imperial Tobacco Group Plc, които поевтиняха с близо 2%, както и на British American Tobacco, които изтриха 0,6%.

Понижиха се и пазарните оценки на британските публични строителни компании заради решението на централната банка на Великобритания да спре стимулите за ипотечното кредитиране.

“Инвеститорите все още са настроени позитивно към пазара на акции”, коментира Джеймс Батърфил от Coutts & Co. в Лондон. “Доверието в пазара ще продължи да се засилва, тъй като перспективите пред корпоративните резултати в Европа се подобрява”, допълва той.

Оптимизмът на инвеститорите днес беше подкрепен от данните на Европейската комисия (ЕК) за икономическото доверие в еврозоната. Съответният индекс е нараснал до 98,5 пункта през ноември, докато анализатори очакваха повишение до 98 пункта.

В отделен доклад обаче Еврокомисията потвърди, че потребителското доверие е намаляло допълнително през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 18.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още