IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки се изправят пред сериозен недостиг на капитал

Европейските банки, включително финансовите институции извън еврозоната, ще преминат през бурни години, прогнозират от PwC

18:33 | 28.11.13 г. 7
Европейските банки се изправят пред сериозен недостиг на капитал

Европейските банки ще се изправят пред сериозна криза с капитала през 2014 г., предупреждава PricewaterhouseCoopers (PwC), цитирана от CNBC. Недостигът на банков капитал в региона се оценява от компанията на 280 млрд. евро.

В доклад на консултантската компания се посочва, че банковите резерви са поставени под натиск от три фактора - изискванията на Базел III, изискванията за коефициент на ливъридж и резултатите от стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В доклада се посочва, че недостигът на капитал не може да се компенсира с традиционни методи.

Майлс Кенеди, партньор в PwC, коментира, че европейските банки ще преминат през бурни години, както и че дори финансовите институции извън еврозоната и влиянието на ЕЦБ не са имунизирани от сътресения.

“За банките, които са извън обхвата на ЕЦБ , предизвикателствата не са по-малко интензивни. Въпреки че регулаторните органи вероятно ще дадат известно пространство на някои банки, за да изпълнят своите планове, пазарите ще продължат да оказват натиск, което принуждава банките да продължат да изпълняват спешните

програми за деливъридж”, посочва той.

Заради прочистването на балансите на банките те продължават да ускоряват темповете, с които свиват банковото кредитиране за бизнеса и домакинствата. ЕЦБ понижи основната си лихва до рекордно ниско ниво от 0,25%, но това явно не е достатъчно, за да насърчи финансовите институции да отпускат кредити, пише Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
avramcho
преди 10 години
Няма такива кредити - 1 или 2 Трлн..........ЕЦБ рефинансира ТБ в Еврозоната през 2010 - 2011 с 940 МЛРД евро при цитираната от теб лихва.......Въпросът ти обаче е Резонен - къде са парите ?ТБ започнаха още през 2012 да ВРЪЩАТ в ЕЦБ тези безплатни кредити , защото НЕ им Трябват - пари имат "до козирката" - но трябваше да се поддържа Митът за изпразнените банки!--------Ако ЕЦБ даде 940 Млрд евро кредити - значи Толкова струва Кризата - толкова пари са изтеглени от матряла - толкова пари от ЕЦБ влязоха под формата на ликвидност...Парите са в ТБ - просто сега дойде момента да ги върнат на матрялаВ паричната система трябва да има опр. количество Пари - и ги Има , смениха си собственика но са си на мястото ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
а ти защо реши, че аз съм длъжен да уча маймуните на каквото и да е - отнася се и за теб, разбира се :))) - не съм допускал, че "човек" именуващ се НОБЕЛ, би приел коментар започващ с "Ха, Ха, Ха..." за толкова сериозен... че да подкрепя "сериозни научни теории"! което прилагайки обективното очакване на субективната позиция издава абсолютното ниво на изобщо възможен анализ! - тук за "сериознА научнА теориЯ" място няма - аз затова се заигравам само със следствиЯ от НЕЯ!! По-принцип мога да те направя реален преносител на скритата ти, но явна мечта за 1 /един ден!/, но трябва поне аз да видя смисъл и нужда да го направя :))))))))))))))Обратно: Дано субективизма не ви направи принудително късопаметни в полза на запазване на безсмислената "обективност" на АЗ-а :))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 10 години
А аз искам да разбера какво стана с евтините, 3 годишни кредити на стоиност 1 или 2 трилиона евро от миналата година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха, Ха...Щом хора, наричащи себе си НОБЕЛ, не могат да изведат баланса - и да пре-хва-нат как хем се "печатат" пари, хем те намаляват и дори подлагат на съмнение обясняващия всичко... значи резултатите от въздействието върху маймуните на субективизма надхвърлят очакваното и доказват верността на аксиомната подреденост на теорията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още