IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имиграционната политика на Великобритания я представя като отблъскваща държава

На британското общество не му се разкрива цялата истина за имиграцията, смята еврокомисарят по заетостта Ласло Андор

12:48 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Имиграционната политика на Великобритания я представя като отблъскваща държава

Европейската комисия отвърна на премиера на Великобритания Дейвид Камерън, който в статия за FT отново призова за депортиране на нелегалните имигранти, ограничаване достъпа на мигрантите до социални помощи и на правото на свободно движение в Европейския съюз (ЕС).

Европейската комисия (ЕК) коментира, че правото на слободно движение в блока “не подлежи на преговори” и обвини Камерън, че представя Великобритания като “една отблъскваща държава”, пише онлайн изданието EurActive.com.

Еврокомисарят по въпросите на заетостта Ласло Андор коментира пред радио ВВС 4, че Дейвид Камерън преувеличава и предупреди, че истерията около свободното движение на българи и румънци в ЕС ще доведе до тежки последствия.

“Две трети от мигрантите във Великобритания са от държави извън ЕС, имаме нужда от по-точна оценка на картината”, посочи Андор и допълни, че “на британското общество не му се разкрива цялата истина за имиграцията”.

“Ако някъде се установят проблеми, искаме да се действа пропорционално и съобразно тях, а не по този начин”, допълни Андор.

По-късно еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг коментира пред журналисти, че свободното движение на хора е в основата на свободния пазар на ЕС. “Има бизнеси и услуги във Великобритания, които се облагодетелстват от този свободен пазар. Британската банкова индустрия има интерес към България и Румъния, британските туристи също – там има селища, в които много британци са си купили къщи”, посочи тя.

Политиката на Дейвид Камерън намира широки критики и във Великобритания. Много политици на Острова не го подкрепят и обещават, че подобни рестрикции няма да бъдат въвеждани от този парламент.

Същевременно Камерън получи подкрепа от Париж и Берлин. Франция и Германия се опасяват, че засилването на потока от български и румънски работници към страните ще засили подкрепата за популистките крайнодесни партии преди изборите за Европейския парламент.

Въпросът с миграцията в ЕС ще се обсъжда и на срещата на върха във Вилнюс, където Камерън планира да представи предложенията си за реформа на миграционната политика.

Президентът на Франция Франсоа Оланд съобщи междувременно, че страната му ще предприеме мерки срещу злоупотребата с правилата на ЕС, които позволяват временно наемане на работници от други страни.

Повече по темата можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още