IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската икономика расте с 0,5% във второ поредно тримесечие

Възстановяването на търсенето от еврозоната и по-малката волатилност в курса на франка са подкрепили износителите

12:00 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцарската икономика расте с 0,5% във второ поредно тримесечие

Швейцарската икономика се е разширила с повече от очакваното през третото тримесечие, като износът й е помогнал да се представи по-добре от съседна Германия, съобщава Bloomberg. 

БВП на Швейцария е нараснал с 0,5% през последното тримесечие спрямо предходното. Такъв бе ръстът и през второто тримесечие. Данните надвишават оценката за ръст от 0,4% на икономисти, запитани от агенцията.

На годишна база растежът през третото тримесечие е 1,9% спрямо 2,5% през второто. Вътрешното търсене съставлява 57% от БВП, а експортът – 10%.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира икономическият растеж в Швейцария тази година да бъде 1,9%, а през следващата – 2,2%.

Износът през третото тримесечие се е повишил с 0,5%, потреблението – с 0,2%, а строителните инвестиции – с 1%.

Възстановяването на търсенето от еврозоната и по-малката волатилност в курса на  франка, поради ограничението му от централната банка, са подкрепили износителите, заяви гуверньорът на банката Томас Джордън през тази седмица. Таванът от 1,20 франка за евро все още е незаменим и ще остане в сила, каза той.

Големият прилив на квалифицирани имигранти, много от тях от ЕС, подкрепя съвкупното търсене в страната през последните години. БВП на Швейцария понастоящем е 5% над предкризисното си ниво, но на човек още не го е достигнал, посочват от централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още