IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смените в директорския борд ще струват на Siemens над 17 млн. евро

В замяна на обезщетението Петер Льошер няма да има право да заема пост в "някои от най-важните конкурентни фирми на Siemens“

21:23 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
 Смените в директорския борд ще струват на Siemens над 17 млн. евро

Персоналните промени на шефските етажи ще струват скъпо на технологичната компания Siemens.

Напусналият в края на юли бивш изпълнителен директор Петер Льошер ще бъде обезщетен с общо 17,04 млн. евро, както е видно от публикувания в сряда годишен доклад за 2012/13. От тази сума общо 14,8 милиона евро се падат на предвидения за членовете на Управителния съвет в Siemens максимално двугодишен таван за обезщетение при предсрочно прекратяване на дейността. 

Още 2,24 млн. евро Льошер ще получи като еднократна сума за компанията. В допълнение ще му бъдат възстановени разходи за до максимум 100 000 евро плюс ДДС. Льошер се ангажира в замяна за период от две години след прекратяване на трудовия му договор, т.е. до 30 септември 2015 г. , да не работи за "някои от най-важните конкурентни фирми на Siemens". Няма да има допълнителна компенсация за тази извънредна клауза, пише в документа.

Льошер бе назначен през лятото на 2007 г. като първи в историята на листнатия на водещия германски индекс концерн член на борда. Там той спечели уважение в навечерието на скандала за подкупи, но по-късно не успя да се справи с бизнес целите на концерна. През май Siemens за пореден път занижи очакванията си за печалбата през настоящата година заради различни такси, загубите на соларния бизнес, както и отслабената икономическа среда.

Компанията се отказа и от целта си да подобри оперативния марж до 12% през 2014 г. от 9,5%, което явно преля чашата на борда на директорите.

След като се провали няколко пъти и трябваше да признае през лятото, че свързаната със милиардната спестовна програма за ефективност цел за постигане на марж от поне 12% до 2014 г. няма да бъде изпълнена, в края на юли мястото му в Изпълнителния съвет бе заето от бившия главен финансов директор Джо Кезер. Нов главен финансов директор стана дългогодишният довереник на Кезер Ралф Томас. Льошер напусна групата и сега отговаря само за дейностите на фондацията Siemens.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още