IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата германска коалиция върна настроението на европейските борси

Едно евентуално продължаване на европейската политика за подкрепа за страните в криза е от решаващо значение за пазарите

19:22 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инвеститорите във Франкфурт се вълнуваха от развоя на преговорите за правителствено споразумение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститорите във Франкфурт се вълнуваха от развоя на преговорите за правителствено споразумение. Снимка: Ройтерс

Изненадващо добри икономически данни от САЩ, както и споразумението между двете най-големи политически формации в Германия за коалиционно споразумение помогнаха на водещия германски индекс Dax в сряда да подгони нови рекорди. Така индексът приключи сесията с нов рекорд от 9351 пункта, а новият рекорд за всички времена бе белязан с 9363 пункта в следобедните часове. Euro Stoxx нарасна с 0,65%, докато еврото се покачи над прага от 1,3600 долара.

„Най-важното е, че Германия ще има стабилно и ефективно правителство, ако, разбира се, споразумението бъде прието от членовете на SPD", заяви анализаторът Кристиан Шулц от Berenberg Bank. "В допълнение за финансовите пазари едно продължаване на европейската политика за подкрепа за страните в криза в замяна реформи е от решаващо значение".

Съгласието на коалиционните партньори в Берлин за национална законово гарантирана минимална заплата донесе радост преди всичко за акционерите на Die Post: много нейни конкуренти ще бъдат засегнати от мярката, показва оценка на брокерите. Според изказване на директора Франк Апел, Deutsche Post и в момента плаща повече на служителите си. Акциите на компанията се повишиха с 3,48% до 25,71 евро – най-високата стойност от в началото на май 2007 година.

Положителни импулси пазарите получиха и от САЩ. Икономическият индекс на университета в Чикаго и Ройтерс и Университета за потребителското доверие е значително по-висок от очакванията на анализаторите. Потребителското доверие в САЩ неочаквано се е повишило от 73,2 пункта през предишния месец до 75,1 пункта, стана ясно от проучването.

Индексът на водещите индикатори за развитието на икономиката на САЩ предполага засилване на икономическия растеж през следващата година. Както обяви институтът Conference Board, показателят е нараснал през октомври с 0,2 на сто. Това е четвъртият пореден месец с ръст. Икономистите очакваха стагнация.

Данните от Обединеното кралство потвърдиха, че икономиката е нараснала с 0,8% през третото тримесечие, движена от най-бързото нарастване на разходите на домакинствата от повече от три години насам. FTSE нарасна с 0,20%  до 6649 пункта, а френският индекс CAC 40 спечели 0,4% до 4 293,06 пункта.

Акциите на Colruyt SA скочиха с 5,4% в Брюксел, след като веригата за продажба на дребно на хранителни стоки се похвали с ръст от 9% на печалбата от акция за първото полугодие.

Пазарната капитализация на Compass Group PLC се увеличи с 1,3%, след като кетъринг фирмата заяви, че ще върне 500 млн. паунда (810 млн. долара) на акционерите чрез програма за обратно изкупуване.

Книжата на HeidelbergCement AG поскъпнаха с 1,4% във Франкфурт, след като Berenberg повиши оценката си за компанията. 

Акциите на Accor SA се свиха с цели 7,5%, след като операторът на хотели заяви, че ще раздели компанията в две отделни единици в опита си за реорганизация.

Повече за значението на споразумението в Германия вижте във видео материала! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още