IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката с Иран подкрепи пазарите на Стария континент

Инвеститорите продължиха да наблюдават отблизо развитието на политическите неуредици в Италия и Германия

19:21 | 25.11.13 г.
Сделката с Иран подкрепи пазарите на Стария континент

Европейските пазари затвориха с ръстове в понеделник след историческата сделка между Иран и Западните сили във връзка с ядрената програма на Техеран, съобщава CNBC.

Индексът FTSEurofirst 300 ce изкачи с 0,4 на сто до 1 302,53 пункта, след като цената на петрола се смъкна рязко след споразумението между Иран и шестте световни сили през уикенда. Германският DAX пък продължи възхода си, затваряйки с ръст от 0,9% до новия рекорд за всички времена от 9 303,00 пункта.

В Мадрид IBEX 35 нарасна с 0,12% до 9 689,10 пункта, докато френският CAC 40 добави 0,55 на сто до 4 301,97пункта. В Лондон пък FTSE 100 затвори с покачване от 0,30% до 6 694,62 пункта.

Според постигнатото през уикенда временно споразумение Техеран ще ограничи развитието на ядрените си дейности в замяна на намаляване на международни санкции.

Американският президент Барак Обама заяви, че сделката е важна първа стъпка към по-всеобхватно споразумение и че временната мярка ще бъде преустановена след шест месеца, ако Иран не изпълни поетите задължения.

Новината повиши рисковия апетит към Азия, което стимулира местните капиталови пазари. Оптимизмът впоследствие се понесе и в Европа.

Въпреки цялостния ръст спадове отчетоха част от големите петролни компании на Стария континент. Книжата на BP поевтиняха с 0,64%. Shell изтри 0,36%, а Total изгуби 0,30 на сто.

На обратния полюс бяха авиокомпаниите, които бяха подкрепени от перспективата за по-евтино гориво. IAG добави 2,64%, а Air France затвори с ръст от 1,83%. Капитализацията на EasyJet пък се разшири с 1,70%.

Ситуацията в Италия продължи да бъде в центъра на вниманието на пазарните участници. Очаква се в сряда съдбата на Силвио Берлускони да бъде решена от Сената. Решението на депутатите може да изхвърли бившия министър-председател от местния парламент.

В неделя президентът Джорджо Наполитано отхвърли призива на Берлускони за помилване, заявявайки, че той не се е държал по подходящ за целта начин.

В Германия пък консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите навлизат в решителна седмица на преговорите за съставяне на коалиционно правителство.

Пазарната капитализация на Peugeot-Citroen нарасна значително – с 5,08%. Ръстът дойде след информациите, че автомобилният производител планира да назначи Карлос Таварен за главен изпълнителен директор.

Повече за Peugeot-Citroen може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още