IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Португалия пак сезира Конституционния съд за орязването на пенсиите

Конституционният съд вече отмени няколко мерки за икономии на правителството

15:38 | 23.11.13 г.
Президентът на Португалия пак сезира Конституционния съд за орязването на пенсиите

Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва сезира Конституционния съд по една от ключовите мерки за свиване на бюджетните разходи през 2014 г. – намаляването с почти 10 на сто на пенсиите на чиновниците, предаде Франс прес.

Държавният глава поиска от съда да провери дали законът, приет от парламента на 1 ноември в рамките на политиката на строги икономии, е в съответствие с конституцията.

Ако съдът обяви, че законът не е в съответствие, то това ще лиши дясноцентристкото правителство от мярка, която би му спестила 728 милиона евро. Целият пакет икономии, заложен в бюджета за следващата година, е на стойност 3,9 милиарда евро, отбелязва агенцията.

Законът, приет на 1 ноември, предвижда близо 10-процентни съкращения на пенсиите на чиновниците, превишаващи 600 евро на месец. Съкращенията касаят две трети от 468 000-те пенсионирани чиновници и породиха гнева на опозицията и синдикатите, които ги обявиха за несправедливи и брутални.

Конституционният съд вече отмени няколко мерки за икономии на правителството, също свързани с намаляване на заплати и пенсии в публичния сектор.

Съдът ще се произнесе в 25-дневен срок.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още