IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добри икономически данни за Германия подкрепиха европейските борси

Единствено FTSE100 завърши на негативна територия, повлечен от лошото представяне на банки, минни компании и на TUI

19:53 | 22.11.13 г.
Добри икономически данни за Германия подкрепиха европейските борси

Разнопосочни данни за възстановяването на икономиката в еврозоната станаха причина за разнопосочното движение на основните индекси на борсите на Стария континент.

Фокусът се пренесе и върху действията на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и на Федералния резерв, като опасенията са, че стимулите за американската икономика ще бъдат спрени още през декември.

Stoxx Europe 600 записа ръст от 0,11% до 322,77 пункта. Това обаче се оказа недостатъчно за индекса да завърши седмицата на положителна територия, изчислява Market Watch. Понижението е в рамките на 0,1%.

Германският DAX 30 отчете ръст – както за сесията, така и за седмицата. Под влиянието на позитивните данни за ръст икономиката и на бизнес доверието в Германия стойността на индекса достигна 9 219,04 пункта, което представлява ръст от 0,3% за сесията и от 0,6% за седмицата.

Френският САС40 достигна 4 278,53 пункта или увеличение от 0,6% за сесията. Индексът обаче завършва седмицата със загуба от 0,3 на сто.

Негативно е движението за лондонския FTSE100, повлечено от представянето на туристическата компания TUI и минния сектор. Стойността на индекса достигна 6,674.30 пункта, записвайки спад от 0,1% за сесията и от 0,3% спрямо предходната седмица.

Акциите на TIU загубиха 7,8% от стойността си и се търгуваха за 3,59 паунда. Причината е информацията, че компанията се е разделила с един от акционерите си – норвежкия корабен магнат Джон Фредриксен. Той е продал своя 5,4-процентен дял в компанията при цена от 3,66 пункта.

Спад отчитат и повечето британски банки – за HSBC понижението е в рамките на около процент до 686 пенса за брой, а акциите на Lloyds се търгуват при цена от около 75 пенса или спад от над 1%.

Като цяло обаче секторът в Европа записа добро представяне след като Goldman Sachs даде позитивна оценка на банковите акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 22.11.13 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още