IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Негативните данни за активността в еврозоната повалиха водещите индекси

Все пак добрите финансови резултати на някои компании успяха да компенсират опасенията на пазарните участници

19:57 | 21.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Негативните данни за активността в еврозоната повалиха водещите индекси

Основните индекси в Европа приключиха сесията в четвъртък в различни посоки. Инвеститорите реагираха на негативните данни за активността в еврозоната, докато добрите финансови резултати на някои компании компенсираха опасенията на пазарните участници.

След края на сесията индексът FTSE 100 не записа изменение и приключи на 6681,33 пункта. Индексът на сините чипове в Германия DAX се понижи с 0,07% до 9196,08 пункта. Френският САС 40 отчете спад от 0,34% до 4253,90 пункта. Испанският бенчмарк IBEX 35 се покачи с 0,42% до 9599,30 пункта.

Паневропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 затвори с понижение от 0,1% до 1296,49 пункта, след като бизнес активността в еврозоната неочаквано спадна през ноември, предизвиквайки опасения, че възстановяването на 17-членния блок губи от скоростта си.

Флаш версията на комбинирания индекс на мениджърите по покупките (PMI) отчете спад на активността в производствения сектор и в сектора на услугите на еврозоната до 51,5 пункта през ноември oт 51,9 месец по-рано. Експертите чакаха 52 пункта.

PMI индексът за двата сектора в Германия се понижи леко до 54,3 пункта. Месец по-рано индикаторът отчете равнище от 53,2 пункта.

PMI индексът във Франция също не оправда очакванията.

Все пак и добри новини зарадваха пазарните участници. Акциите на Johnson Matthey – най-големият производител в света на катализатори за контрол на вредните емисии, изпускани от автомобилите – поскъпнаха с 3,75% до 3210 британски лири, след като компанията отчете ръст на печалбата за първото полугодие от 13%.

Протоколът от заседанието на Федералния резерв на САЩ също натежа на индексите и продължава да диктува поведенито на инвеститорите по целия свят, след като и в началото на сесията на Wall Street пазарните участници рискуват умерено.

Изглежда, че и политиците в Европа ще сменят курса на политиката си. Над еврото бе оказан натиск, след като се появиха твърдения, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предостави още парични стимули. По информация на Bloomberg, подадена от два анонимни източника, централната банка обмисляла да намали своя депозитен процент – един от основните заемни проценти – и да го превърне в отрицателен.

Акциите на енергийния оператор National Grid поскъпнаха с 0,72% до 773,50 британски лири въпреки по-слабото представяне на американското поделение на компанията, което бе причината за ниската обща печалба за полугодието.

Книжата на Investec поевтиняха с 0,77% до 423,30 пункта след публикуването на финансовите резултати за първите шест месеца на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още