IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли светлина в тунела за Европа?

Надяваме се на лек растеж през следващата година, заяви изпълнителният директор на водещата корпоративна банка на Швеция

11:31 | 20.11.13 г. 1
Има ли светлина в тунела за Европа?

Европа може и да излиза от икономическата криза, но възстановяването все още остава крехко, заяви пред CNBC изпълнителният директор на водещата корпоративна банка на Швеция.

Главният изпълнителен директор на SEB Аника Фалкенгрен очаква "малък растеж" на икономиката на Европейския съюз през 2014 г., след като през настоящата не се бе отчетено възстановяване.

"Мисля, че всички сме малко по-оптимистично настроени по отношение на следващата година, надявайки се на лек растеж. От тази гледна точка се надяваме, че ще видим още малко светлина в тунела, и че бавно, но стабилно излизаме от кризата, макар и доста крехко", посочи Фалкенгрен.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Европа отстъпи до 0,1 на сто през третото тримесечие на тримесечна база. Въпреки че равнището на растежа се очаква да се увеличи през 2014 г., еврозоната все още е далеч от възстановяване на работните места и производството до предкризисните нива.

Аника Фалкенгрен, която в понеделник спечели наградата Европейски банкер на 2013 г., успешно преведе банката си през финансовата криза, осъществявайки разумен подход при управлението на активи.

Главният изпълнителен директор на SEB изрази загриженост относно ниските лихвени проценти. В началото на ноември Европейската централна банка намали основната лихва до 0,25 на сто с цел осигуряване на допълнителна ликвидност за реалната икономика.

"Въпреки че парите са много евтини все още не можем наистина да намерим най-подходящото търсене. Това е един много крехък момент", каза още тя.

"Това е предизвикателство и нова територия за всички нас. Не сме се сблъсквали с това преди", добави още Аника Фалкенгрен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 10 години
Няма. Надежда всякаква тук оставете.Стремежът за подобна адаптация е приемане да участваш в състезанието по мизерия. А имат ли европейците друг изход и кой ще го спечели? Отговорът е -НИКОЙ. Всички са губещи в тази игра дори онези, които сега се радват на добри печалби. Трябва да си *** с промит мозък за да не схващаш това.http://ec.europa.eu/research/horizon2020/index_en.cfm?pg=single-testimonial&video=marko-skenderovic-2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още