IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се присъединява към ОИСР до 2015 г.

Moсква вече е получила зелена светлина от седем от комисиите към международната организация

20:02 | 18.11.13 г.
Русия се присъединява към ОИСР до 2015 г.

Русия очаква да приключи преговорите за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2014-2015 г. Това заяви руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев след официална среща с представители на организацията в Париж.

"Ние вярваме, че през 2014-2015 г. изцяло ще приключи етапа на експертните заверки", отбеляза министърът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите на Улюкаев Русия вече е получила зелена светлина от седем от комисиите към ОИСР. "До края на тази година те ще станат девет, може би дори десет. Това е добра основа за по-нататъшен напредък", отбеляза руският представител.

По време на срещата между Алексей Улюкаев и генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия бе договорено да се ускорят преговорите и да се подобрят процедурите за техническата координация.

"От началото на тази година контактите между ОИСР и Русия се засилиха значително", заяви ръководителят на правния отдел на международната организация Никола Бонучи.

Той изрази увереност, че присъединяването на Русия към ОИСР може да се случи през 2015 г. "Това е един много реален краен срок", посочи той.

Според Бонучи един от най-проблемните въпроси на руската кандидатура е околната среда. Става дума за широк спектър от въпроси, включително третирането и унищожаването на отпадъците, химическата промишленост, както и мерките срещу трансграничните замърсявания.

Началото на историята на ОИСР датира от 1948 г. Комбинираният брутен вътрешен продукт (БВП) на 34-те държави от организацията, в която влизат страни от ЕС, САЩ, Канада, Япония, Австралия и други нахвърля 60% от световния БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още