IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Поузън: Германската икономическа политика ограбва Европа и останалия свят

Страната получава износна субсидия заради еврото, което е по-евтино, отколкото би била германската марка, посочва бившият член на Английската централна банка

15:56 | 13.11.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
А. Поузън: Германската икономическа политика ограбва Европа и останалия свят

Германската икономическа политика е сгрешена в много различни аспекти, заявява пред CNBC Адъм Поузън, президент на Института Петерсън за международна икономика и бивш член на комисията за парична политика към Английската централна банка. 

Според него немската икономика създава проблеми по целия свят, като си навлича международни критики заради търговския си излишък и облагодетелстването от евтиното евро.

„Първо, Германия не плаща на работниците си съобразно тяхната производителност. Второ, тя не инвестира изобщо в частния или публичния сектор. Трето, горните две означават, че страната се конкурира като икономика с ниско заплащане“, посочва Поузън.

„Четвърто, Германия ограбва Европа и останалата част от света, тъй като получава износна субсидия заради еврото, което е по-евтино, отколкото би била германската марка, заради слабостта на другите страни от валутния съюз. И пето, тя се опитва да завземе пазарен дял в момент, когато има голяма безработица по света, по този начин изнасяйки дефлация“, изтъква икономистът.

Поузън добавя, че Германия също така не е преоценила всички лоши заеми, които е отпуснала на Южна Европа, за разлика от Франция, Финландия и Австрия.

По думите му дисбалансите в Европа и света щяха да бъдат редуцирани, ако те бяха помогнали на Южна Европа чрез отписване на лошите заеми, отпуснати за региона, ако бяха оказали натиск за по-експанзионистична парична политика вместо да я блокират, и ако бяха инвестирали повече в своята икономика.

От френското икономическо министерство призоваха за повишение на заплатите в Германия, за да се осигури по-честна конкуренция. Беноа Амон обвини Германия, че получава несправедливо предимство спрямо останалата част от Европа като държи заплатите изкуствено ниски.

Очаква се минималната работна заплата да бъде сред основните политики на новото немско правителство, като за основен застъпник се сочи социалдемократическата партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
"Германската икономическа политика ограбва Европа и останалия свят" Думата " ограбва " не е правилна . Дано някой ден се научат да пишат сдържано и правилно статиите си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Еми аз от кога ви говоря - фашизм си е и това е... ама 99% дори и незнаят значението на тази дума/правилното значение/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Автомобилите не са най-силният индустриален коз на Германия - коли, и то не лоши правят и други страни. Германия има уникално машиностроене, като в някои браншове, напр. в полиграфията, са абсолютни световни монополисти - от Америка до Япония няколко германски фирми държат над 70% от пазара на качествена печатарска техника, като всяка бурмичка, кабел и дори боята по машините се произвеждат в Германия!Подобно е положението с индустриалната химия и други отрасли и всичко това на фона на могъщо селско стопанство, особено животновъдство и подотраслите му! Абе, Германия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
А страната на гордата печатарка -САЩ защо не поддържа курс от 50-100 долара за 1 евро, тогава Германия ще види баба сиПечатарката - едничката работеща индустрия в САЩ; Мерцедес, Ауди, БМФ, Порше и WV - германската индустрия ...и само те да бяха.Давай, Ангела, само така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Хаха *** англичанин. Не Германия е виновна. Останалите са си виновни, като повярваха, че влизането в икономически съюз, автоматично ще ги направи с германски стандарт на живот. Още ги полива студения душ, а те не се събуждат. А германците правят това (и затова ги уважвам!), което трябва да прави ВСЯКА НАЦИЯ - да гледа ПЪРВО своя интерес и чак тогава имагинерния ЕВРОПЕЙСКИ интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
vzhekoff
преди 10 години
Ха ха :) Колко глупости :)Докато някои градяха "новата икономика", германците се трудиха и си развиваха индустрията. Изобщо ако може да се обобщи накратко - смешен плач :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още